FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

KABUL - Petnaest afganistanskih civila ubijeno je u subotu kada je njihovo vozilo naišlo na bombu postavljenu uz prometnicu u provinciji Kandaharu, talibanskom uporištu, objavilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova. "Petnaest civila je ubijeno, među kojima osmero djece kada je vozilo naletjelo na bombu", navodi se u priopćenju. Napad se dogodio u okrugu Argandabu, vrlo nasilnom dijelu Kandahara. Mine ili bombe uz cestu, koje se aktiviraju daljinski ili prolaskom vozila, uz bombaše samoubojice jedno su od najčešće korištenih oružja talibana. Po podacima UN-a, prošla godina za civile je bila najsmrtonosnija (2777 mrtvih) otkako je svrgnut talibanski režim 2001. godine. Pokrajina Kandahar povijesno je talibansko uporište. Samo je u njoj razmješteno 130 tisuća stranih vojnika.

BERLIN - U trgovini švedskog lanca namještaja IKEA-i u Dresdenu u petak navečer dogodila se eksplozija u kojoj je lakše ozlijeđena jedna osoba, objavila je u subotu mjesna policija. Nekoliko eksplozivnih naprava eksplodiralo je potkraj svibnja u trgovinama IKEA-e u Belgiji, Nizozemskoj i Francuskoj. "Eksplodirala je naprava još nepoznate vrste i najmanje jedna osoba lakše je ozlijeđena, oštećen joj je bubnjić", rekao je glasnogovornik policije Thomas Geithner. "Eksplozija se dogodila u odjelu s kuhinjama", dodao je, istaknuvši kako još ne može reći je li događaj povezan s eksplozijama koje su dogodile drugdje u Europi. Niz eksplozija dogodio se 30. svibnja u trgovinama u belgijskom Gentu, nizozemskom Eindhovenu i u blizini Lillea. Svaki put eksplozije su bile male jačine i nisu uzrokovale štetu niti je bilo ozlijeđenih. Uprava IKEA-e u Švedskoj objasnila je da su je uzrokovale pirotehničke naprave istaknuvši da nisu dobili nikakve prijetnje.

CARACAS - Venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu u petak je na Kubi uspješno operiran apsces u području zdjelice otkriven tijekom posljednje faze njegove ovotjedne turneje po Latinskoj Americi, objavila je venezuelanska vlada. Chavez (56), koji je obično u dobroj formi i voli sportove, nekoliko tjedana nije se pojavljivao u javnosti zbog ozljede koljena, prije nego što je krenuo na turneju po Brazilu, Ekvadoru i Kubi. Kako je priopćila venezuelanska vlada, Chavezu je dijagnosticiran apsces u zdjelici zbog kojeg je odmah operiran. Operacija je prošla dobro i Chavez će ostati u Havani nekoliko dana dok ne bude sposoban za putovanje.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙