FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 19. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

TRIPOLI

Najmanje sedam osoba, među kojima peteročlana obitelj s dvoje djece mlađe od dvije godine, poginulo je u noći na nedjelju u NATO-ovu zračnom napadu na njihove kuće u siromašnoj četvrti Tripolija, izvijestile su libijske vlasti. Dvokatnica u kojoj je živjelo pet obitelji, kako su izvijestile vlasti, uništena je u bombardiranju u četvrti Al Aradi, na istoku Tripolija. Glasnogovornik libijskog režima Musa Ibrahim optužio je NATO da namjerno gađa civile, što je "još jedan znak okrutnosti Zapada", rekao je.

NEW YORK

Početci pregovaračkog procesa radi zaustavljanja libijskog sukoba polako se naziru, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, nakon susreta s europskim i afričkim čelnicima održanim u subotu navečer. "Upozorivši da predstoji dug put do postizanja sporazuma, glavni tajnik je rekao da su u ovom času u tijeku početci pregovaračkog procesa pod pokroviteljstvom njegova posebnog izaslanika za Libiju" Abdul-Ilaha Al-Hatima, rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky. Ban je videovezom sudjelovao na konferenciji s visokim dužnosnicima Europske unije, Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije u Kairu. U petak je i telefonski razgovarao s libijskim premijerom Bagdadijem al-Mahmudijem koji je potvrdio da su uspostavljeni kontakti s pobunjenicima iz oporbe. "Glavni tajnik je rekao da je traženje političkog rješenja za krizu u Libiji i dalje glavna zadaća Ujedinjenih naroda", dodao je Nesirky. Ban je izrazio i "veliku zabrinutost" zbog nasilja i humanitarne krize u Libiji, upozorivši na nedostatak hrane, goriva i ograničen pristup vodi i medicinskoj njezi. Glavni tajnik je na kraju konferencije u Kairu istaknuo nužnost "planiranja razdoblja nakon sukoba" u Libiji.

KABUL

Četvorica međunarodnih vojnika izgubila su život u subotu u Afganistanu, ali njihova smrt nije povezana s borbenim djelovanjem, priopćile su u nedjelju NATO-ove snage u Afganistanu (ISAF). "Četvorica pripadnika NATO-ovih međunarodnih snaga umrla su u subotu na jugu Afganistana od ozljeda koje nisu zadobili u borbi", ističe ISAF u priopćenju. ISAF nije naveo okolnosti smrti ni iz kojih država vojnici dolaze. NATO-ove snage inače ne objavljuju državljanstvo svojih poginulih vojnika ni točno mjesto pogibije, već brigu o tome prepuštaju matičnim zemljama. Ovime se broj NATO-ovih vojnika poginulih od početka godine u vojnim operacijama u Afganistanu popeo na 253, po podatcima neovisne specijalizirane internetske stranice icasualties.org. U afganistanskom sukobu koji traje gotovo deset godina poginulo je više od 2.500 stranih vojnika, po toj internetskoj stranici.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙