FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 26. svibnja

Autor: djan
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak 26. svibnja:

TALLIN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će u službenom posjetu Estoniji, jednoj od primljenih članica EU u posljednjem većem valu priključenja 2004. i zemlji koja je zbog svoga ubrzana, dinamičnog razvoja, zajedno s druge dvije baltičke države i bivše sovjetske republike, ponijela naziv "baltičkoga tigra". U estonskoj prijestolnici Tallinu Josipović će se sastati sa svojim domaćinom, predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom te također razgovarati s predsjednicom parlamenta Ene Ergmom i premijerom Andrusom Ansipom. Posjetit će i NATO-vo središte izvrsnosti za obranu od kibernetičkih prijetnji te "Estonski ICT demo centar", neprofitnu organizaciju koja okuplja estonske tvrtke iz sektora informacijske i telekomunikacijske tehnologije.

BEOGRAD - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton posjetit će Srbiju gdje će se odvojeno sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem. Kako se očekuje, Ashton će u Beogradu razgovarati o daljnjim koracima Srbije na putu prema EU, o dijalogu Beograda i Prištine koji se pod pokroviteljstvom Unije održava u Bruxellesu, te o regionalnoj saradnji. Nakon Beograda Ashton će u petak posjetiti Prištinu. Njezin posjet dolazi samo tjedan dana nakon posjeta prredsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrrosa i europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea Srbiji i Kosovu.

LONDON - Završni dan trodnevnog posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Velikoj Britaniji.

DEAUVILLE - Počinje summit čelnika G8. Pomoć sjevernoafričkim zemljama koje su pokrenule "arapsko proljeće" i krize u Libiji te Siriji dominirat će sastankom na vrhu G8 u četvrtak i petak u Deauvilleu, no razgovore bi moglo zasjeniti pitanje izbora predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Čelnici osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (Sjedinjene Države, Rusija, Japan, Njemačka, Francuska, Britanija, Italija, Kanada) raspravljat će u francuskome ljetovalištu o globalnim izazovima svjetskoga gospodarstva, a domaćin, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odlučio je u Deauvilleu utemeljiti novo "dugoročno partnerstvo" između arapskih zemalja i G8.

Dežurni:

Noć: Domagoj Janković

Prijepodne: Duška Gerić Koren

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Tel: 00385 1 4808 645

Fax: 00385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙