FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: bcav
ZAGREB, 19. lipnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEČ - Nadležni u Japanu za regulaciju nuklearnih tehnologija nisu prespitali i odobrili mjere za zaštitu od tsunamija u elektrani Fukushima donesene nakon 2002. koje su se pokazale nedostatnima da spriječe katastrofu koja se dogodila prije tri mjeseca, ocjenjuje se u izvješću UN-a. U detaljnoj procjeni stručne skupine Međunarodne agencije za atomsku energiju, prvoj vanjskoj analizi japanske nuklearne krize, sugerira se postojanje nekoliko propusta prije i nakon što je val oštetio postrojenje. No također se pohvaljuje način na koji su djelatnici na terenu rješavali stanje u Fukushimi Daiichi nakon što su potres i tsunami 11. ožujka oštetili reaktore i izazvali najteži svjetski nuklearni incident u posljednjih 25 godina.

ATENA - Gotovo polovica grčkih glasača želi da parlament odbaci paket oštrih gospodarskih reformi na koje je grčka vlada pristala u zamjenu za drugi paket međunarodne pomoći kako bi izbjegla insolvetnost. Rezultati ankete, objavljeni u nedjeljnom izdanju lista To Vima, pokazali su da glasači žele i prijevremene izbore kako bi smijenili vladu premijera Goergea Papandreoua. Europska unija i MMF reformama uvjetuju novu pomoć Grčkoj zajmom od 120 milijardi eura, potrebnih kako bi ta zemlja izbjegla stečaj i osigurala financiranje svojih potreba do kraja 2014.

BRUXELLES - NATO je u subotu objavio da je njihov zrakoplov ovoga tjedna napao kolonu vojnih vozila u kojem je, prema tvrdnjama libijskih pobunjenika, ranjeno 16 njihovih boraca. Glasnogovornik pobunjenika Farag al-Moghraby rekao je da se napad dogodio blizu Adžabije na istoku Libije i da je u njemu uništeno šest kamioneta s protuzračnim topovima. NATO svoje napade usmjerava na snage libijskog vođe Moamera Gadafija, ali ističe i da će napasti sve one za koje procijeni da su prijetnja civilima koje štiti prema rezoluciji UN-a. U priopćenju NATO izražava žaljenje zbog ranjenih u napadu na pobunjenike.

KAIRO - Egipatski sud je u subotu suspendirao svoj nalog da se iz javnih ustanova uklone imena bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka i njegove supruge Suzanne. U godinama prije narodnog ustanka, u kojem je u veljači Mubarak svrgnut s položaja, egipatski dužnosnici koji su željeli pridobiti predsjednikovu naklonost redovito su imenovali ulice, vojne objekte i klinike u provinciji po Mubaraku. Odvjetnici su uložili priziv u kojem traže poništenje prvotne odluke suda od travnja. Sudac Mohamed el-Sajed je rekao da je sud privremeno zamrznuo svoju odluku do preispitivanja slučaja u srijedu.

WASHINGTON - Prijateljska partija golfa između predsjednika Baracka Obame i čelnika republikanaca Johna Boehnera u subotu mogla bi dati neuobičajeno važan rezultat jer bi mogla dovesti do dogvora o podizanju ograničenja američkog nacionalnog dugga. Obama i Boehner, predsjednik Predstavniičkog doma, svoje su druženje uz golf započeli u subotu ujutro u vojnoj bazi Andrews u Marylandu. Obama i Boehner u poslovnom odnosu iskazuju međusobno poštovanje ali nemaju i osoban odnos pa njihovi pomoćnici kažu da je partija golfa prilika da se bolje upoznaju i moguće utvrde scenarij u kojem Obamini demokrati i republikanci postižu dogovor o podizanju ograničenja od 14,3 bilijuna dolara za nacionalni dug.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙