FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 12. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

ISTANBUL

Otvorena su prva biračka mjesta u Turskoj u nedjelju na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje treća uzastopna pobjeda premijera Tayyipa Erdogana. Ankete pokazuju da bi Erdoganova stranka AK mogla osvojiti još jedan četverogodišnji mandat da samostalno upravlja zemljom, zahvaljujući uspjehu koji je postigla u stvaranju jedne od najbrže rastućih ekonomija u svijetu te okončanju desetljeća kaotičnih koalicija i vojnih udara, a upitan je samo postotak. Erdoganu je potrebno više obične većine kako bi mogao ostvariti planove o promjeni ustava napisanog 1982. godine.

RIM

Talijani su u nedjelju ujutro počeli glasovati na referendumu o nuklearnoj energiji, privatizaciji vodoopskrbe i imunitetu od kaznenog progona za Silvija Berlusconija, što je novi test za talijanskog premijera nakon nedavnog poraza na lokalnim izborima, uključivo u Milanu. Birači se izjašnjavaju o mogućem povratku nuklearne energije u Italiju, od koje se odustalo na referendumu 1987., nakon katastrofe u Černobilu. Berlusconi strahuje da bi Talijani, osim povratka nuklearnoj energiji, mogli odbaciti i zakon koji bi mu omogućio da izbjegne kazneni progon dok obnaša premijersku dužnost. Protiv Berlusconija trenutačno se vode tri slučaja. Treća tema referenduma je liberalizacija vodoopskrbe. Da bi referendum uspio, odazvati se mora 50 posto glasača plus jedan, što se nije dogodilo od 1995.

AMAN

Sirijski tenkovi napali su tijekom noći pogranični grad Džisr al-Šugur, kazali su u nedjelju stanovnici grada. "Tenkovi su došli s juga nakon što su nasumice granatirali i pucali po cijelom gradu. Ljudi sa sjevera još bježe", rekao je stanovnik Džisr al-Šugura, strateškog grada smještenog u brdima na cesti između drugog sirijskog grada Alepa i glavne luke Latakije. Po očevicima, snage kojima zapovijeda Asadov brat Maher rasporedile su se ovaj tjedan u blizini Džisr al-Šugura. Počele su napadati sela i paliti usjeve kako bi slomile otpor mještana koji su sudjelovali u prosvjedima protiv režima. Vlasti tvrde da je cilj napada suzbijanje "terorističkih saboterskih skupina" koje su ubile na desetke pripadnika snaga sigurnosti.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙