FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

TALLIN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović počeo je u četvrtak jednodnevni službeni posjet Estoniji susretom s estonskim predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom. Nakon svečanog dočeka ispred predsjedničke palače Kadriorg u Tallinnu, dvojica predsjednika počela su razgovore susretom u četiri oka, nakon čega će uslijediti i službeni razgovori. Estonija i Hrvatska razvile su do sada vrlo dobre i prijateljske odnose. Estonija, koja je nakon prijema u EU 2004., zajedno s ostale dvije bivše baltičke sovjetske republike doživjela snažan uzlet svoga gospodarstva i ostvarila dinamičan razvoj, podupire hrvatska nastojanja oko ulaska u EU i želi svojim iskustvom pomoći u korištenju sredstava europskih fondova. Posebnu pomoć nudi u razvoju komunikacijske strategije za dobivanje potpore građana za ulazak zemlje u EU korištenjem pozitivnih iskustava iz vlastite vrlo uspješne kampanje za referendum o ulasku u članstvo.

ZAGREB - Hrvatska i Slovenija predale su u srijedu glavnom tajniku UN-a Ban ki-Moonu, odnosno u odjelu za pravna pitanja zajedno registrirale arbitražni sporazum, kazano je u četvrtak Hini u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Registracija sporazuma u UN-u znači da se države na nju mogu pozivati pred Međunarodnim sudom u Haagu ili pred drugim tijelima UN-a. Arbitražni sporazum, kojim se rješavanje graničnog pitanja prepušta međunarodnom arbitražnom sudu, potpisali su u studenome 2009. hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor. Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenu moru i korištenje relevantnih morskih područja. Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpište ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a.

MEXICO - Najmanje 28 osoba je ubijeno a 4 ranjene u srijedu kasno navečer u sukobima suparničkih bandi na cesti u saveznoj državi Nayarit, na zapadu Meksika, priopćeno je iz ureda tužitelja. "Dvadeset osam mrtvih osoba i četiri ranjene pronađene su na licu mjesta kao i deset napuštenih vozila", priopćio je tužitelj. Policija je intervenirala nakon što je prvotno obaviještena o otmici. Do sukoba je došlo na cesti blizu mjesta Ruiz, na jednom raskršću. Pripadnici banci koristili su puške i granate a sukob je trajao sat vremena, prema svjedocima koje citiraju lokalni mediji. Stanovnici Ruiza izjavili su lokalnim novinama El Heraldo da je intenzitet pucnjave primorao stanovništvo da zatvori trgovine i skloni se u kuće.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙