FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 17. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

ZAGREB - Europska komisija dala je zeleno svjetlo Hrvatskoj da postane 28. članica EU-a jer je zaključila da je postigla impresivan napredak i da su reforme provedene nepovratno i trajno, kazala je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u intervjuu za Deutsche Welle, istaknuvši da Hrvatskoj nakon ulaska u EU ne treba monitoring. "Europska komisija dala je zeleno svjetlo Hrvatskoj da postane 28. članica EU-a zbog toga što je ubrzanje napora u zadnjih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj bilo vrlo impresivno", kazala je Reding. No to ipak ne znači da će Komisija na tome stati. "Nastavit ćemo s analizom, jer se rad mora nastaviti. Stoga će postojati monitoring i redovito izvješćivanje o provedbi reformi, sve do datuma pristupa u EU. Ali ne i nakon datuma pristupa", kazala je.

WASHINGTON/ZAGREB

Sjedinjene Države duboko su zabrinute izvješćima o masovnim silovanjima u Libiji i najoštrije osuđuju uporabu nasilja nad ženama kao oruđe rata koje koriste Gadafijeve i druge snage, rekla je američka državna tajnica u priopćenju State Departmenta. Hillary Clinton je podsjetila da je Međunarodni kazneni sud (ICC) nedavno najavio istragu o masovnim silovanjima koje provode snage pukovnika Moamera Gadafija, te pozvala da se počinitelji privedu pravdi. Clinton je također izrazila zabrinutost američke administracije zbog izvješća o seksualnom nasilju koje koriste druge vlade za zastrašivanje i kažnjavanje prosvjednika koji tražeći demokratske reforme diljem Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. SAD je pozvao sve vlade da hitno provedu transparentne istrage tih navoda i privedu odgovornosti one koji stoje iza tog nasilja. Istražitelji Međunarodnog kaznenog suda (ICC) imaju dokaze koji povezuju libijskog vođu Moamera Gadafija s politikom masovnog silovanja pripadnica plemena koja su na strani pobunjenika, što može rezultirati zasebnim optužbama, izjavio je prošloga tjedna glavni tužitelj ICC-a Luis Moreno-Ocampo.

SEUL

Seul je u petak izjavio da odbacuje zahtjev režima iz Pjongjanga i u Sjevernu Koreju vrati devetero izbjeglica iz iste obitelji, koji su pobjegli iz te zemlje prije tjedan dana u malenom plovilu. Tri muškarca, dvije žene i četvero djece, svi iz iste obitelji, prešli su brodicom na vesla pomorsku granicu u Žutom moru prošle subote. Pjongjang je u četvrtak tražio njihov povratak, ističući da bi se već ionako loši odnosi između dva susjeda mogli dodatno pokvariti ako Jug odbije taj zahtjev.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙