FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

BRUXELLES

Europski čelnici poduprli su u petak Bruxellesu završetak pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine. "U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine", kaže se u nacrtu zaključaka koje su čelnici EU-a prihvatili na summitu u petak. Također su poduprli guvernera talijanske središnje banke Maria Draghija za novog šefa Europske središnje banke a u tijeku je rasprava o djelomičnoj reformi schengenskog ugovora.

Na kraju summita u petak popodne predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor sastat će se s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i mađarskim premijerom, čija zemlja predsjedava u ovom polugodištu, Viktorom Orbanom. Nakon toga sastanka predviđena je konferencija za novinare na kojoj će biti objavljena odluka Europskog vijeća o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom.

SARAJEVO

Policija na području Srpca u sjevernoj Bosni nastavila je cijelo prijepodne u petak potragu za odbjeglim vozačem kamiona Draganom Paravinjom, a ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo je izjavio kako je siguran da će osumnjičeni 43-godišnji vozač, kojega se povezuje s nestankom malodobne Antonije Bilić na području Drniša u Hrvatskoj, na kraju i biti uhićen. Čađo je novinarima u selu Donji Srđevići, gdje je u četvrtak bilo koncentrirano središte potrage, kazao kako jake policijske snage i dalje pretražuju područje četiri općine uz svu potrebnu tehničku potporu te pse tragače. Policija i dalje poziva sve koji bi mogli imati bilo kakve informacije o Paravinji da o tome izvijeste MUP. U policijskom pritvoru i dalje je Paravinjina supruga Milijana, koja je uhićena u četvrtak, kao i njegov ujak Jakov Vidović koji je nakon saslušanja pušten na slobodu.

BRUXELLES

Novi paket europskih sankcija sirijskom režimu odnosi se na trojicu čelnika Čuvara revolucije (Pasdaran), elitne vojske iranskog islamskog režima, među kojima je i njezin zapovjednik, pod optužbom da su pomagali u gušenju prosvjeda u Siriji, priopćio je u petak EU. Glavni zapovjednik Čuvara, general Mohamed Ali Džafari i dvojica njegovih pomoćnika, general Kasem Solejmani i Hosein Taeb, na popisu su koji je EU objavio u svom Službenom listu. EU svu trojicu optužuje da su "umiješani u dopremu materijala i da su pomagali sirijskom režimu u gušenju prosvjeda u Siriji". Čelnicima će se zamrznuti imovina u Europi i neće smjeti ući na područje EU-a. Na novom popisu europskih sankcija su i četvorica sirijskih čelnika, uz one otprije. Usto su četiri tvrtke optužene za financiranje režima i njima će se zamrznuti imovina. EU je još u svibnju uveo sankcije za dvadeset troje čelnika sirijskog režima, među kojima i predsjedniku Asadu.

PEKING

Kineski umjetnik Ai Weiwei pušten je na slobodu nakon više od dva mjeseca zatvora, ali uz uvjet da ne razgovara s novinarima, ne "tvita" i ne putuje godinu dana, izvor blizak njegovoj obitelji rekao je u petak za Reuters. Ai ne smije ništa postavljati na Twitter niti prihvaćati intervjue godinu dana. "Ključna stvar su ova dva uvjeta - mediji i internet", kazao je izvor. Ai ima slobodu kretanja unutar Pekinga, ali prije nego što "izađe van mora ih izvijestiti o svom kretanju" i tako godinu dana, rekao je izvor ne navodeći koga točno Ai treba izvijestiti. Jedan od najpoznatijih avangardnih umjetnika na svijetu Ai Weiwei, 3. travnja odveden je iz zrakoplova za Hong Kong u izolaciju. Kineske vlasti tada su izvijestile kako je kriv za gospodarski kriminal.

WASHINGTON

Mobilni telefon pronađen tijekom akcije u kojoj je ubijen Osama bin Laden u Pakistanu sadržavao je kontakt s militantnom skupinom povezanom s pakistanskom obavještajnom službom, objavio je u četvrtak New York Times pozivajući se na visoke američke dužnosnike. To otkriće upućuje na zaključak da je bin Laden koristio skupinu Harakat-ul-Mudžahedin kao dio svoje mreže za potporu unutar Pakistana, navode novine. Mobitel je pripadao bin Ladenovom kuriru koji je ubijen zajedno s čelnikom Al Kaide u akciji američkih specijalnih snaga 2. svibnja u gradu Abotabadu.

DAR ES SALAAM

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene u Ruandi osudio je u petak bivšu ministricu obitelji Pauline Nyiramasuhoko na doživotni zatvor zbog njezine uloge u genocidu 1994. godine, priopćio je sud. "Nyiramasuhoko i njezin sin osuđeni su na doživotni zatvor. Četiri ostala optuženika dobila su različite kazne", rekao je glasnogovornik suda Danford Mpumilwa u telefonskoj izjavi za Reuters. Sud za ratne zločine počinjene u Ruandi, koji se nalazi u Arushi na sjeveru Tanzanije, zaključio je da je Nyiramasuhoko (65) kriva po optužnici koja uključuje genocid i ohrabrivanje silovanja žena tijekom pokolja oko 800.000 pripadnika plemena Tutsija i umjerenih Hutua između travnja i lipnja 1994.

ZAGREB/KIJEV

Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko, optuženoj za zloporabu službene dužnosti tijekom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. godine, počelo je u petak u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji. Na početku saslušanja Timošenko je odbila odgovarati na pitanja suca vezano za podatke iz biografije i putovnice izjavivši da su oni svima dobro poznati. "Ovo je farsa i cirkus, a ne suđenje", rekla je Timošenko. Tisuće ljudi okupile su se ispred suda kako bi pružili potporu bivšoj premijerki. Tužiteljstvo tvrdi da je bivša premijerka prilikom sklapanja ugovora o kupovini prirodnog plina od Rusije oštetila državu za oko 130 milijuna eura. Ako bude osuđena mogla bi dobiti 10 godina zatvora.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙