FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 18. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

ZAGREB

Povorka ponosa najavljena za subotu u Zagrebu važan je izraz tolerancije, raznolikosti i poštovanja prava svih, a to su vrijednosti do kojih Velika Britanija drži i stoga aktivno podupire takve povorke diljem svijeta, priopćio je britanski veleposlanik David Blunt podsjećajući kako je britanski premijer David Cameron jasno izrazio osobnu potporu jednakosti lezbijsko-gay-biseksualne-transrodne (LGBT) zajednice poručivši "Ne uskogrudnosti i predrasudama. Da odgovornosti i jednakim pravima". Blunt je pohvalio visoke hrvatske dužnosnike koji su osudili nasilje na splitskom Gay Prideu prošli vikend. "Dijelim zahtjev predsjednika Josipovića da se poštuju prava ljudi različitih svjetonazora, kao i izjavu premijerke Kosor kako budućnost ima samo život uz poštovanje, toleranciju i razumijevanje", kaže Blunt u priopćenju.

ZAGREB

Krajnje je vrijeme da političari i mediji ozbiljno shvate znatan dio populacije koji izražava neki oblik skepse prema hrvatskome ulasku u Europsku uniju, upozorili su predstavnici Gonga u subotu na konferenciji za novinare. Suprotno uvriježenoj percepciji, navodi se u izvještaju Gonga, nije riječ o zatvorenoj, konzervativnoj, ksenofobnoj, etnocentričnoj pa ni antidemokratskoj skupini. Naprotiv, pitanja koja oni postavljaju i problematiziraju odnose se, uz izostanak pravovremenih i potpunih informacija, na pravo, pravednost, učinke liberalnog kapitalizma, dosege liberalne demokracije, naše kapacitete za funkcioniranje u uvjetima članstva, i konačno, na otuđenost političkih elita od građana i u Hrvatskoj i u EU-u.

MOSTAR

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić koji je i predsjednik HDZ-a 1990. zatražio je od Visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi opstrukciju uspostave Vijeća ministara BiH za koju optužuje stranke okupljene oko SDP-a BiH koje su za novog mandatara predložile Slavu Kukića koji teško može dobiti potporu u državnome Parlamentu. Za petak je bila najavljena sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, no nije održana jer predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Bećirević (SDP) nije želio uputiti pozivnice zastupnicima obrazlažući to ustupkom mandataru Kukiću kojega je većinom glasova potvrdilo Predsjedništvo BiH. Ljubić stoga poziva međunarodnu upravu u zemlji da ne dopusti odugovlačenje budući da se BiH suočava s najtežom političkom i ekonomskom krizom nakon rata koju prema njemu ne može riješiti politička grupacija okupljena oko SDP-a.

DAMASK

Sirijska vojska je uz pomoć tenkova proširila u subotu svoje operacije na sjeverozapad zemlje, blizu granice s Turskom, kako bi se obračunala s prosvjedima oporbe, a Velika Britanija je pozvala svoje državljane da odmah napuste Siriju zbog straha od eskalacije nasilja. Želeći proširiti svoj nadzor nad sjeverozapadom zemlje, sirijski vojnici su uz pomoć tenkova u subotu ujutro ušli u selo Bdamu, u pokrajini Idlebu, uz tursku granicu. Nakon ulaska postrojba sirijske vojske "u selu se čula jaka vatra", rekli su svjedoci. Usprkos represiji, deseci tisuća Sirijaca prosvjedovali su u petak na poziv prodemokratskih aktivista koji su, kao i svakog petka, pozvali građane da izađu na ulice nakon tjedne muslimanske molitve kako bi prosvjedovali protiv režima. Najveći skup održao se u Hami, na sjeveru, gdje je prosvjedovalo stotinjak tisuća ljudi.

BEČ

Austrija priznaje libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), političko tijelo libijskih pobunjenika, kao svog jedinog sugovornika, priopćilo je u subotu austrijsko ministarstvo vanjskih poslova. "Smatramo Prijelazno vijeće zakonitim zastupnikom libijskog naroda", istaknuo je glasnogovornik ministarstva Alexander Schallenberg. "To je logična posljedica stajališta Europske unije" koja podupre NTC i traži odlazak libijskog vođe Moamera Gadafija, rekao je Schallenberg za francusku novinsku agenciju.

KABUL

Devet osoba je poginulo, a dvanaest je ranjeno u subotu, kada su trojica muškaraca u prslucima s eksplozivom i s automatskim oružjem napali policijsku postaju u središtu afganistanske prijestolnice Kabula, rekao je glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova. Napadači, među kojima je barem jedan bio u odori afganistanske vojske, po snimkama afganistanske televizije, zauzeli su kompleks zgrada u kojima je bila policijska postaja, u blizini glavnih gradskih tržnica, predsjedničke palače, ministarstva obrane i drugih službenih zgrada. Jedan od napadača aktivirao je eksploziv koji je nosio na sebi, na ulazu u kompleks, omogućivši drugima da uđu i otvore vatru, rekao je glasnogovornik Sedik Sediki.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙