FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

MOSKVA - Najmanje su 44 osobe poginule u nesreći ruskog zrakoplova Tupoljeva-134 koji se srušio rano u utorak pri slijetanju u zračnu luku u Petrozavodsku, na sjeverozapadu Rusije, objavilo je ministarstvo za izvanredna stanja. Zrakoplov Tu-134 kompanije RusAir s 52 putnika i članova posade srušio se pri pokušaju slijetanja po gustoj magli u zračnu luku Besovec, pokraj Petrozavodska u ruskoj pokrajini Kareliji. Do nesreće je došlo kilometar prije aerodromske piste. Zrakoplov je udario u tlo, raspolovio se na dva dijela i zapalio. Osmero ljudi preživjelo je nesreću i prevezeno je u bolnicu u Petrozavodsku. Zrakoplov je letio na liniji iz Moskve i većina putnika su Rusi. Obje crne kutije pronađene su na mjestu nesreće. Tupoljev-134 je zrakoplov sovjetske proizvodnje, čiji je prvi let bio 1967. godine. Nije poznato koliko je bio star zrakoplov koji se srušio kraj Petrozavodska.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u srijedu će objaviti raspored povlačenja američkih vojnika iz Afganistana, objavio je u ponedjeljak visoki američki dužnosnik. Obama radi na posljednjim stavkama plana odlaska američkih vojnika iz Afganistana, počevši od povlačenja prvog kontigenta sljedeći mjesec pa sve do 2014. godine, kada se nadležnost za sigurnost u Afganistanu namjerava predati domaćim snagama. Dužnosnici administracije kažu da Obama finalizira posljednje pojedinosti o tome koliko će vojnika početi povlačiti iz zemlje u srpnju, što je rok koji si je sam zadao. Razmatra nekoliko opcija koje mu je prošli tjedan predstavio general David Petraeus, zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu. Obama se nalazi pred izazovom da pronađe ravnotežu između zahtjeva vojnih čelnika, koji se zalažu za vrlo ograničeno povlačenje, i predvodnika 'antiratnog' krila njegove Demokratske stranke, republikanaca željnih smanjenja proračunske potrošnje i nestrpljive javnosti, koji žele izlaz iz skupog, nepopularnog i predugog američkog angažmana u Afganistanu. Obama, kojeg sljedeće godine čekaju izbori za drugi mandat, dosad samo rekao da će prvi krug povlačenja biti "znatan", ali nije objavio što to precizno znači. Neki su američki dužnosnici objavili procjenu da bi se moglo raditi od tri do pet tisuća vojnika u srpnju i jednako toliko u još jednom valu krajem godine. Ministar obrane Robert Gates rekao je da bi povlačenje trebalo biti "skromno", upozorivši da bi prenaglo povlačenje moglo ugroziti sve postignuto u ratu s talibanima. Amerikanci u Afganistanu imaju 100 tisuća vojnika.

TUNIS - Tuniski sud u ponedjeljak je svrgnutog predsjednika Zina el Abidina Bena Alija i njegovu suprugu osudio u odsutnosti na po 35 godina zatvora, nakon što ih je proglasio krivima za krađu i nezakonito prisvajanje novca i nakita. Čitajući presudu nakon samo jednog dana suđenja sudac je također presudio da Ben Ali i njegova supruga moraju platiti kazne u ukupnom iznosu od 91 milijun tuniskih dinara, odnosno 65,6 milijuna dolara. Sudac je rekao da će presuda po drugim optužbama, uključujući nezakonito posjedovanje droge i oružja, biti iznesena 30. lipnja, po novinaru agencije Reuters koji se nalazio u sudnici. Ben Ali je 14. siječnja pod pritiskom narodnog ustanka napustio zemlju i sklonio se u Saudijsku Arabiju a putem svojeg libanonskog odvjetnika odlučno je osporio optužbe koje mu se stavljaju na teret.

WASHINGTON - Vrhovni sud SAD-a presudio je u ponedjeljak u korist kompanije Wal-Mart u najvećoj tužbi za spolnu diskriminaciju u povijesti, ocijenivši da je slučaju zaposlenica koje su tražile više milijarda dolara odštete neodgovarajuće dan status skupne tužbe. Sud je poništio presudu prizivnog suda da se više od milijun zaposlenica tvrtke u SAD-u može priključiti parnici protiv Wal-Marta u kojoj zaposlenice tvrde da je tvrtka žene plaćala manje i rjeđe im davala unapređenja. Vrhovni sud se složio s Wal-Martom da skupna tužba krši savezne zakone za takve slučajeve. Sud je prihvatio argument Wal-Marta da zaposlenice na različitim radnim mjestima u prodavaonicama s različitim nadređenim osobama nemaju dovoljno zajedničkog da bi se mogle obuhvatiti jednom skupnom tužbom. Vrhovni sud je odlučivao samo o tome mogu li tužiteljice 10-godišnju parnicu nastaviti kao jedna skupina, a ne i o tvrdnjama o spolnoj diskriminaciji koja je bit spora. Wal-Mart, najveći maloprodajni lanac u svijetu i najveći privatni poslodavac u SAD-u, optužbe je odbacio i ustvrdio da njegova poslovna politika zabranjuje diskriminaciju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙