FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 24. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

LJUBLJANA

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju rezultirat će još većom gospodarskom suradnjom sa Slovenijom, ocijenio je u razgovoru za ljubljanski "Dnevnik" slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Ekonomski odnosi s Hrvatskom već sada su vrlo razvijeni, nakon ulaska Hrvatske u EU ta će se suradnja još povećati, a sam pristupni proces pozitivno je djelovao na odnose Ljubljane i Zagreba, ocijenio je Žbogar u razgovoru. Žbogar je rekao kako vjeruje da je prijašnje razdoblje u kojemu je u odnosima s Hrvatskom zbog neriješenih pitanja dolazilo do napetosti i pogoršanja u odnosima definitivno prošlo, te da će to potvrditi i postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om u slovenskom parlamentu.

SARAJEVO

Potraga za Draganom Paravinjom (43) kojega policija povezuje s nestankom malodobne Antonije Bilić do sada nije dala rezultate no najavljeno je kako će ona nesmanjenim intenzitetom biti nastavljena i u petak i trajati sve dok ga se ne pronađe. Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u jutarnjim je satima potvrđeno kako je potraga za Paravinjom vođena cijele protekle noći no bjegunac ipak nije pronađen. Policajci iz više policijskih postaja s područja Banje Luke, Srpca i Prnjavora uz potporu posebne policijske postrojbe te pasa-tragača i helikoptera opremljenog termovizijskom kamerom tragali su za Paravinjom u okolici sela Donji Srđevići kod Srpca kao i na obližnjim obroncima planine Motajice. Ministar unutarnjih poslova RS Stanislav Čađo izjavio je da potragu otežava šumovit i nepristupačan teren no istaknuo je odlučnost da se Paravinju pronađe i uhiti.Čađo je kazao i to kako nema naznaka da bi Paravinja mogao biti naoružan no lokalnom je stanovništvu na području na kojemu traje potraga ipak sugerirao oprez. Pojasnio je kako je očevino da su se Paravinja i njegova supruga Milijana pojavili u selu Donji Srđevići s nakanom da se on tamo sakrije, istaknuvši kako oni u proteklih dvanaest godina uopće nisu dolazili u to selo.

BRUXELLES

Grčki premijer Georgios Papandreou u četvrtak navečer je službeno zatražio novi paket financijske pomoći od Europe i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), nakon paketa odobrenog prije godinu dana vrijednog 110 milijarda eura, priopćila je Europska unija. "Na zahtjev grčke vlade" odlučeno je da se radi na utvrđivanju "glavnih parametara novog programa" pomoći koji će "podupirati europski partneri i Međunarodni monetarni fond", ističe se u izjavi čelnika EU-a, usvojenoj prvog dana summita u Bruxellesu. Papandreou je službeno podnio zahtjev koji se već tjednima zapravo očekivao, s obzirom na probleme te zemlje da se financira. Rad na njegovoj pripremi je već daleko odmakao, no premijer ga još nije bio formalizirao, a MMF se zadnjih dana pozivao na taj razlog kako se još ne bi morao izjašnjavati o sudjelovanju u novom paketu pomoći.

Od 110 milijarda eura koje su Europa i MMF odobrili 2010. na tri godine, ostala je otprilike još polovica za isplatu. No to neće biti dovoljno. Drugi paket pomoći koji se trenutačno proučava a trebao bi se protegnuti do konca 2014., trebao bi biti veći za stotinjak milijarda eura. Financirat će se i preko privatnih kreditora u Grčkoj.

WASHINGTON

Snažan potres magnitude 7,4 pogodio je Aleutske otoke, na zapadu Aljaske, u četvrtak navečer, s epicentrom na dubini od 40 km, priopćile su američke vlasti koje su oglasile upozorenje za tsunami na Tihom oceanu. Zasad nema informacija o mogućim žrtvama i o materijalnoj šteti. Drugi potres iste magnitude pogodio je isto područje, na istoj dubini, pola minute kasnije, priopćio je Američki geofizički institut. Središte za uzbunjivanje na tsunami za Aljasku i zapadnu američku obalu (WCATWC) oglasilo je upozorenje i zatražilo od stanovnika koji žive na obali da se "odmah upute u unutrašnjost kontinenta, na povišena područja i da se drže podalje od luka i morskih zaljeva".

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙