FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 21. lipnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BRUXELLES - Više nema nikakvih prepreka za zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i ostalo je riješiti samo neka tehnička pitanja na kojima se radi, izjavio je u utorak u Luxembourgu mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi. "Da budem posve jasan, ne vidim više nikakvih prepreka za završetak pregovora do 30. lipnja, ostalo je razjasniti neka tehnička pitanja na čemu se sada radi", rekao je Martonyi na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. Ministri su pripremali zaključke za sastanak čelnika zemalja članica, koji će se u četvrtak i petak okupiti u Bruxellesu. Prema nacrtu zaključaka za summit, čelnici EU-a će pozvati na zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje ugovora o pristupanju do kraja ove godine. "Nacrt zaključaka govori za sebe", rekao je Martonyi. "U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine", kaže se u nacrtu zaključaka za summit EU-a, koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. Prihvati li Europsko vijeće predložene zaključke, to će predstavljati političku odluku o završetku pregovora, nakon čega bi još preostalo formalno zatvoriti preostala poglavlja do kraja mjeseca. Povjerenik Europske komisije za međuinstitucionalne odnose Maroš Šefčovič rekao je na konferenciji za novinare da je "ovo vrlo važan tjedan za Hrvatsku u kojem se vrlo zahtjevan proces pregovora privodi kraju". Šefčovič je pozdravio i najavu budućeg poljskog predsjedništva da će pripremiti kalendar pripreme i potpisivanja ugovora o pristupanju.

SARAJEVO - Branimiru Glavašu, koji je u zatvoru u Zenici služio osmogodišnju kaznu zatvora izrečenu zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima u Osijeku, odobreno je premještanje u zatvor u Mostaru zbog njegova straha za osobnu sigurnost, potvrđeno je u utorak Hini iz Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine. "Ministar pravosuđa (Bariša Čolak) odobrio je premještanje Glavaša u zatvor u Mostaru na zahtjev upravitelja zatvora u Zenici", kazala je glasnogovornica bosanskohercegovačkog ministarstva pravosuđa Marina Bakić. Upravitelj zeničkog zatvora svoj je zahtjev ministru pravosuđa obrazložio konstatacijom kako mu je Glavaš prenio da u najstrožem bosanskohercegovačkom zatvoru strahuje za svoju sigurnost. Glavašev strah proistječe iz činjenice da zatvorsku kaznu u Zenici služe osuđeni za najteža kaznena djela, kazala je Bakić. Branimiru Glavašu ostalo je u BiH odslužiti još šest godina zatvora. Iz zatvora u Mostaru potvrdili su da su dobili rješenje o prebacivanju Glavaša iz Zenice u Mostar te da bi do prebacivanja trebalo doći tijekom današnjeg dana. Iako je zatvor u Mostaru poluotvorenog tipa i ima blaži režim u odnosu na onaj u Zenici, Glavaš bi trebao biti smješten u posebnome, zatvorenom dijelu zatvora za osuđenike s težim kaznenim djelima, rekli su u mostarskome zatvoru. Glavaš je, nakon izricanja pravomoćne presude Suda BiH u prosincu prošle godine, koji je potvrdio presudu koja mu je izrečena u Hrvatskoj, počeo služiti kaznu u zeničkom zatvoru. On je u svibnju 2009. proglašen krivim za ratne zločine u Osijeku 1991. i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina. Pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, no zahvaljujući međudržavnom sporazumu između RH i BiH potvrđena mu je presuda i poslan je na izdržavanje kazne.

BRUXELLES - NATO je u utorak priznao gubitak bespilotnog helikoptera koji je bio u izviđanju u Libiji i demantirao je informaciju libijske državne televizije da je srušen njegov helikopter tipa Apache, rekao je glasnogovornik saveza. "U utorak ujutro NATO je obaviješten da je bespilotni helikopter saveza nestao s radarskih zaslona u centru za zapovijedanje operacijama u Libiji", rekao je pukovnik Mike Bracken, glasnogovornik operacije "Ujedinjeni zaštitnik" kojom zapovijeda NATO. "Ta je letjelica bila na obavještajno-izvidnom zadatku iznad Libije radi nadzora Gadafijevih snaga koje prijete civilima", dodao je glasnogovornik. Rekao je da NATO istražuje uzroke tog incidenta.

RIM - "Velika skupština" svih plemenskih vođa i predstavnika civilnog društva u Libiji koja se koncem tjedna trebala održati u Rimu odgođena je na neodređeno vrijeme, priopćilo je danas talijansko ministarstvo vanjskih poslova. "Upravo razgovaramo o datumima. To neće biti ovog tjedna", rekao je glasnogovornik ministarstva za francusku novinsku agenciju. Na skupu koji su organizirali protivnici režima Moamera Gadafija trebalo bi biti zastupljeno libijsko "društvo u cijelosti", po istom izvoru. Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u četvrtak je bio najavio taj skup u Rimu. "Između 200 i 300 osoba" sudjelovat će na tome skupu i "zastupat će doista čitavu Libiju", rekao je ministar. Italija, nekadašnja kolonijalna sila i bliska saveznica Libije, ima važnu ulogu u NATO-ovim operacijama u toj zemlji, s obzirom da je ustupila svoje zračne baze za letjelice međunarodne koalicije i stavila na raspolaganje saveza svoje lovce i više brodova.

PEKING - Kina je u utorak rekla da je sastanak sa čelnikom diplomacije libijskih pobunjenika, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Pekingu, nastojanje da se nađe brzo rješenje za krizu u Libiji. Predsjedatelj izvršnog odbora Nacionalnog prijelaznog vijeća libijskih pobunjenika Mahmud Džibril treba se susresti s kineskim ministrom vanjskih poslova Yang Jiechijem kako bi "razmijenili gledišta o stanju u Libiji", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na redovnoj konferenciji za tisak. Džibril je u Peking doputovao u utorak, izvijestila je agencija Xinhua. "Mi vjerujemo da je libijsko Nacionalno prijelazno vijeće važna domaća politička snaga i Kina je voljna nastaviti održavati kontakte s Nacionalnim prijelaznim vijećem i njenim relevantnim strankama u traženju političkog rješenja za probleme u Libiji", rekao je Hong. Hongu je postavljeno pitanje označava li Džibrilov posjet promjenu politike Kine koja općenito izbjegava uplitati se u unutarnje sukobe drugih država. Hong nije dodatno obrazlagao posjet. Kina u sukobu u Libiji nije čvrsto stala ni uz libijskog čelnika Moamera Gadafija ni pobunjenike i kaže da su njeni nedavni susreti s predstavnicima libijske vlade i pobunjenika dio nastojanja da se potakne primirje i okončanje rata pregovorima.

ISLAMABAD - Brigadir pakistanske vojske na službi u vojarni u gradu Rawalpindiju uhićen je zbog povezanosti sa zabranjenom militantnom skupinom, objavio je u utorak vojni glasnogovornik. Glasnogovornik, general bojnik Athar Abbas rekao je da je brigadir Ali Khan, zadužen za pisanje vojnih propisa, povezan sa skupinom Hizb-ul-Tahrir (Stranka oslobođenja). Ta radikalna politička skupina zauzima se za obnovu islamskog kalifata diljem muslimanskog svijeta. Aktivna u Velikoj Britaniji, skupina je zabranjena u brojnim muslimanskim zemljama zbog pozivanja na rušenje postojećih vlada.

PEKING - Kinesko ministarstvo vanjskih poslova pozvala je u ponedjeljak Južnu Koreju da zajamči sigurnost civilnih zrakoplova koji prelijetaju tu zemlju nakon što su južnokorejski marinci greškom otvorili vatru na civilni zrakoplov. Zrakoplov je bio Airbus A320 kompanije Asiana Airlines koji je doletio iz Kine i slijetao u glavnu seulsku zračnu luku Incheon. "Mi smo obaviješteni slučaju i diplomatskim emo putevima izrazili našu zabrinutost juužnokorejskoj strani", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za tisak. "Mi se nadamo da će južnokorejska strana poduzeti učinkovite korake kako bi spriječila da se takav incident ponovi i osigura sigurnost civilnih zrakoplova i putnika u njima koji nadlijeću južnokorejski zračni prostor". Izvor iz južnokorejskog ministarstva obrane je rekao da zrakoplov, u kojem je bilo 119 putnika i članova posade, nije bio oštećen jer je letio izvan dometa pušaka K-2. Novinska agencija Yonhap i drugi mediji pišu kako su vojnici vjerovali da zrakoplov leti sjeverno od uobičajenog koridora. Dužnosnici tvtke Asiana tvrde da zrakoplov nije napuštao predviđenu rutu.

BEČ - Čelnik iranske Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi-Davani u utorak je rekao da je održao "vrlo dobre" i "transparentne" razgovore sa čelnikom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i pozvao ga da posjeti iranska nuklearna postrojenja. Abasi-Davani je rekao da su dvije strane obećale u budućnosti riješiti probleme putem dijaloga ali nije naveo pojedinosti o čemu se raspravljalo. "Mi nemamo različita gledišta", rekao je novinarima nakon sastanka sa čelnikom UN-ove agencije Yukiyom Amanom u Beču. Abasi-Davani je rekao da je pozvao Amana i "njegove kolege da posjete što god žele u svim našim nuklearnim postrojenjima".

ZAGREB/PARIZ - Preliminarni podaci pokazuju da se ruski zrakoplov Tupoljev-134 srušio zbog pogreške pilota u lošim vremenskim uvjetima, izjavio je u utorak u Parizu potpredsjednik ruske vlade Sergej Ivanov, a prenose ruski mediji. "Ne želim preduhitriti istragu, ali prema vanjskim preliminarnim podacima očita je pogreška pilota koji je u lošim vremenskim uvjetima skrenuo desno od piste", rekao je Ivanov, koji boravi u posjetu Francuskoj s premijerom Vladimirom Putinom, u izjavi za novinare. Dodao je da je zbog magle pilot do posljednjeg trenutka vizualno tražio pistu, ali je nije našao. Zrakoplov Tu-134 kompanije RusAir s 52 putnika i članova posade srušio se pri pokušaju slijetanja po gustoj magli u zračnu luku Besovec, pokraj Petrozavodska u ruskoj pokrajini Kareliji i pritom su poginule 44 osobe. Do nesreće je došlo kilometar prije aerodromske piste. Zrakoplov je udario u tlo, raspolovio se na dva dijela i zapalio.

ŽENEVA - Sirija je pristala dopustiti Crvenom križu pristup civilima i područjima zahvaćenim sukobima te razmatra zahtjev za posjetom uhićenima, objavio je u utorak Crveni križ. "Razgovarali smo isključivo o humanitarnim pitanjima i razgovor je bio otvoren i operativan", rekao je predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Jakob Kellenberger u priopćenju izdanom dva dana nakon razgovora sa sirijskim dužnosnicima u Damasku. "Sirijske vlasti su nas saslušale i suglasile se omogućiti pristup ICRC-u i sirijskom arapskom Crvenom polumjesecu područjima sukoba", dodao je.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙