FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: visoke cijene nafte mogle bi usporiti globalni oporavak

Autor: vmom
SINGAPUR, 21. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Glavni ekonomist Međunarodne organizacije za energiju (IEA) u utorak je upozorio na veliki rizik nepopustljivo visokih cijena nafte koje bi mogle zakočiti globalni gospodarski oporavak.

"Zabrinjava me što su postojeće cijene među najvećim rizicima za globalni gospodarski oporavak i uvelike me brine da bi se mogla ponoviti situacija kojoj smo svjedočili u 2009. Ako se one zadrže na tim razinama, mišljenja sam da nam prijeti veliki rizik da visoke cijene nafte zakoče gospodarski oporavak", kazao je Fatih Birol na jednoj konferenciji u Singapuru.

Istaknuo je da je prosječna cijene nafte ove godine 110 dolara za barel, što je osjetno više u usporedbi s 90 dolara koliko je iznosila u 2008., da bi ubrzo premašila rekordnih 147 dolara prije nego je svijet pogodila recesija.

Recesija se protegnula na 2009., a globalni oporavak je dosad bio spor, poglavito u SAD-u i Europi, dok se Azija pokazala snažnijom od ostatka svijeta, ustvrdio je glavni ekonomist te međunarodne organizacije.

Najnoviji skok cijena nafte najvećim je dijelom posljedica snažne potražnje iz Kine, a dijelom i one iz Indije i s ostalih tržišta u nastajanju, kazao je Birol.

"Za glavninu toga rasta zaslužne su zemlje izvan OECD-a. Jednom riječju, pet zemalja u svijetu pokreće globalnu potražnju za energentima, poglavito Kina, Kina, Kina, zatim Indija i Bliski istok, i to tim redoslijedom", kazao je Birol, ističući golemu važnost Kine kao jednog od najvećih potrošača. "Te su zemlje zaslužne za više od 90 posto rasta globalne energetske potražnje".

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙