FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA najavljuje zlatno doba za plin

Autor: gple
ZAGREB, 7. lipnja 2011. (Hina) - Povećana potražnja za gorivom i paralelna povećana proizvodnja mogle bi označiti početak zlatnog doba za plin, prenose europski mediji u utorak zaključak najnovijeg izvješća Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Potražnja za plinom mogla bi do 2030. nadmašiti onu za ugljenom i gotovo se izjednačiti s potražnjom za naftom, procjenjuju u IEA-i.

Prognozu obrazlažu neizvjesnom budućnošću nuklearne energije.

Glavni pokretači rasta bit će Kina i Sjedinjene Države, predviđaju u agenciji.

"Obilna ponuda, snažna tržišta u nastajanju i neizvjesnost u vezi s nuklearnom energijom ukazuju na istaknutu ulogu plina u međunarodnoj energetskoj mješavini", stoji u izvješću.

Kina će u narednim godinama nastojati koristiti čišće energente i to će vjerojatno značajno povećati potražnju za plinom.

"Od ukupno 20 najzagađenijih gradova u svijetu njih čak 16 nalazi se u Kini, pri čemu je zagađenje uglavnom povezano s proizvodnjom struje u termoelektranama", tumači Faith Birol iz IEA-e.

"Zato Kina ulaže napore da plin dobrim dijelom zamijeni ugljen u proizvodnji električne energije", dodao je.

Kina trenutno troši gotovo istu količinu plina kao i Njemačka ali s obzirom na potencijal za rast njezina bi potrošnja do 2035. mogla nadmašiti onu cijele Europske unije.

Što se pak tiče potražnje u SAD-u, u IEA-i navode očekivanja da će 60 posto tamošnjih termoelektrana biti zatvoreno u idućih 20 godina.

"Velike su šanse da će značajan dio tih elektrana namijeniti one s pogonom na plin", kazao je Birol.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙