FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA pojačava pritisak na OPEC da poveća proizvodnju

Autor: gple
PARIZ, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za energiju (IEA) pojačala je u četvrtak pritisak na Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC), povisivši prognozu o potražnji za njezinom naftom u drugoj polovini godine.

U najnovijem mjesečnom izvješću IEA je povisila prognozu o potražnji za OPEC-ovom naftom u ovoj godini za 400 tisuća barela dnevno, na ukupno 30,1 milijun barela dnevno.

Podaci naftnog kartela također navode na zaključak da potražnja za naftom porasti u drugoj polovini godine.

Pritom je glavni tajnik OPEC-a Abdulah al-Badri na ovotjednom Svjetskom energetskom i klimatskom samitu za Reuters upozorio da "strateške rezerve imaju svoju svrhu i ne bi se trebale koristiti kao oružje protiv OPEC-a".

IEA je pak u petogodišnjim prognozama koje je objavila paralelno mjesečnom izvješću o tržištima procijenila da se proizvodnja u Libiji neće vratiti na razine iz razdoblja prije rata prije 2014.

"Izgubili smo 1,5 milijuna barela dnevno libijskih proizvodnih kapaciteta, temeljna je potražnja istodobno veća a rezervni su kapaciteti nagriženi", tumači čelnik IEA-inog odjela za naftnu industriju i tržišta David Fyfe.

"Čini mi se da u razdoblju od 2010. do 2012. odnos ponude i potražnje na tržištu izjednačeniji no što smo mislili prije šest mjeseci", dodao je.

Agencija je povisila petogodišnju prognozu o svjetskoj potražnji za naftom za prosječnih 700 tisuća barela dnevno u odnosu na pretodno petogodišnje izvješće, objavljeno u prosincu.

Ukupna proizvodnja trebala bi se do 2016. povećati na 100,6 milijuna barela dnevno, sa sadašnjih 93,8 milijuna barela, odnosno neto u prosjeku za 1,1 milijuna barela dnevno u svakoj godini. Usporedbe radi, potražnja bi se svake godine trebala u prosjeku povećavati za 1,2 milijuna barela dnevno.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙