FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nafta oko 114 dolara na londonskom tržištu

Autor: vmom
LONDON, 16. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na londonskom tržištu iznad 114 dolara, poduprte većim kupovinama nakon jučerašnjeg oštrog pada, no pritisci na njihovo daljnje slabljenje ostaju s obzirom na veće zaziranje ulagača od rizika i snažan dolar.

Cijena barela nafte na londonskom tržištu za isporuke u kolovozu, nakon jučerašnjeg isteka ugovora za isporuke u srpnju, porasla je za 1,03 dolara i iznosila je 114,04 dolara. Na njujorškom tržištu barel je poskupio 49 centa, na 95,3 dolara.

Podršku cijenama pružio je veći od očekivanog pad američkih zaliha u prošlom tjednu, pokazali su u srijedu podaci američke vlade.

Trgovci i analitičari su pak mišljenja da opći trend ostaje silazan, s obzirom na novi val loših gospodarskih pokazatelja iz Sjedinjenih Država, grčku dužničku krizu i pojačanu nesklonost ulagača rizičnijoj imovini, zbog čega su se ulagači okrenuli sigurnom utočištu, američkom dolaru.

"Ne bih previše pažnje pridavao današnjem rastu cijena jer općenito i dalje prevladava negativno raspoloženje", kazao je Carsten Fritsch, analitičar u frankfurtskom Commerzbanku.

"Strah od širenja grčke krize proširit će se i na europske banke i na drugu imovinu. Mislim da smo se vratili rasponu od 110 do 118 dolara", kazao je Thorbjorn Bak Jensen, naftni analitičar u Global Risk Managementu.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) pozvala je danas Organizaciju zemalja izvoznica nafte (OPEC) da poveća proizvodnju, ističući da će sezonska potražnja rafinerija u trećem tromjesečju porasti. Iako procjenjuje uravnoteženiji odnos ponude i potražnje u 2012. nego što je prethodno očekivano, trgovci nisu bili impresionirani.

Trgovac u Bache Commoditiesu Tony Machacek smatra da "izvješće IEA nije dovoljno da se stvori održiviji rast cijena" i očekuje nastavak trenda pada cijena.

Napominje i da su veće gubitke jučer pretrpjele dionice, a dolar je ojačao jer je euro pod nepopustljivim pritiscima. "Ovo je naš odgovor na jučerašnju oštru rasprodaju, posebno na američkom tržištu".

Analitičar Fritsch također očekuje daljnji pad cijena, ukazujući na snažan dolar, pad burzovnih indeksa i pojačano zaziranje od rizika. "Mislim da možemo očekivati nastavak pada cijena nafte". Dodaje i da cijene pritišću i slabi američki podaci i nastavljeni problemi u eurozoni.

U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena njegove košarice nafte u srijedu iznosila 113,59 dolara, porastavši za 97 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙