FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutost za opskrbu podigla cijene nafte

Autor: mpuk
LONDON, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte bojaznima u vezi s opskrbom nakon što se članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) nisu uspjele dogovoriti o povećanju proizvodnje.

Cijene barela sirove nafte na američkom tržištu za isporuke u srpnju porasle su 33 centa na 101,07 dolara. Na londonskom tržištu naftom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 117,79 dolara za barel.

Zbog sadašnje razine cijena mnoge vlade strahuju za gospodarski oporavak i za potražnju za energentima.

Razgovori ministara nafte članica OPEC-a nisu u srijedu urodili priželjkivanim dogovorom o povećanju proizvodnje ali je Saudijska Arabija jednostrano obećala da će osigurati bogatu opskrbu kako bi pomogla ograničiti rast cijena.

"Sastanak bez rezultata očvrstio je donju granicu cijena nafte i nije otklonio jaz između službenih kvota i stvarne proizvodnje, ali postoje jasne naznake da aktivnosti u svjetskom gospodarstvu ograničavaju potražnju", tumači Harry Tchilinguirian, analitičar tvrtke BNP Paribas.

Naglasio je da neuspjeli pregovori nisu značajnije pokrenuli cijene jer su temeljni čimbenici opskrbe ostali nepromijenjeni i jer će pojedine zemlje po potrebi poduzeti mjere kako bi udovoljile potražnji.

Agencija za energiju (IEA) sa sjedištem u Parizu kazala je da je spremna odmrznuti zalihe nafte ukoliko Saudijska Arabija neće moći podmiriti svjetske potrebe za naftom.

Američki predsjednik Barack Obama također je ostavio otvorenu mogućnost korištenja strateških zaliha, iako ta odluka još nije donesena, rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Slabost dolara također je podržala cijene sirove nafte, nakon što je euro ojačao temeljem očekivanja signala Europske središnje banke o podizanju kamatnih stopa u eurozoni.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 111,93 dolara, što znači da je bila 1,27 dolara veća nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙