FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte oslabile, fokus ponovno na krhkom oporavku gospodarstva

Autor: mpuk
LONDON, 26. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte oslabile su u četvrtak na međunarodnim tržištima budući da su se investitori fokusirali na razočaravajuće gospodarske podatke, ali je pad cijena zakočio slabiji dolar i nasilje na Bliskom istoku.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u srpnju pale su na londonskom tržištu za 60 centi na 114,33 dolara. Na američkom su tržištu bile u minusu 45 centi i iznosile su 100,87 dolara.

Američki naftni institut (API) iznenadio je tržišta podatkom o padu zaliha derivata u SAD-u u prošlom tjednu ali se pozornost u međuvremenu preusmjerila na tjedno izvješće američke vlade koje je u srijedu pokazalo rast zaliha sirove nafte, prigušivši izglede za potražnju.

"Jučerašnji podaci pritišću cijene, pokazujući rekordnu razinu zaliha sirove nafte. Čini se da je potražnja jako slaba a takvi su bili i ostali gospodarski pokazatelji, poput narudžbi trajnih dobara", tumači Christophe Barret iz Credit Agricolea.

Nove narudžbe za američku industrijsku robu zabilježile su u travnju najveći pad u šest mjeseci, slijedom strmog pada potražnje za transportnom opremom, pokazali su podaci objavljeni u utorak.

Značajniji pad cijena nafte zakočili su geopolitički faktori, kroz strah od širenja nemira na Bliskom istoku.

Potporu cijenama pružio je i dolar, koji je oslabio prema euru i prema košarici valuta. Pritom je potporu europskoj jedinstvenoj valuti pružilo izvješće da se Kina i drugi azijski ulagači spremaju kupiti "značajan broj" portugalskih obveznica na aukciji zakazanoj sljedećeg mjeseca.

Kako bi bolje procijenili je li oporavak svjetskog gospodarstva na dobrom putu i kako će utjecati za potražnju robama poput nafte, ulagači će pomno pratiti objavu podatka o američkom BDP-u u prvom tromjesečju, koji će biti objavljeni tijekom dana.

Očekuje se da će pokazati rast aktivnosti po godišnjoj stopi od 2,1 posto, naprema ranije predviđenih 1,8 posto, pokazuje anketa Reutersa.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 107,99 dolara, što znači da je bila 69 centi viša nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙