FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zabrinutosti zbog Grčke spustile cijene nafte

Autor: vmom
LONDON, 17. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na londonskom tržištu pale su ispod 113 dolara zbog prigušene sklonosti ulagača riziku s obzirom na grčku dužničku krizu, te je na dobrom putu da zabilježi pad od pet posto u ovome tjednu.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu u takvom je ozračju pojeftinio za 2,97 dolara, na 111,05 dolara da bi se naknadno stabilizirao na 112,75 dolara.

Na američkom tržištu cijena nafte pala je za 2,83 dolara, na 91,12 dolara, da bi se potom oporavila na 93,49 dolara.

"Grčka će nastaviti pritiskati cijene idući tjedan i zadavat će glavobolje u predstojećim tjednima. To je problem kao u slučaju Lehman Brothersa u 2008. - svjesni ste ga i ne vidite rješenje", kazao je Olivier Jakob iz konzultantske tvrtke Petromatrix.

Međunarodna agencija za energetiku IEA u najnovijem mjesečnom izvješću podigla je procjene potrebnih količina nafte zemalja članica OPEC-a u ovoj godini za 400 tisuća barela dnevno, na 30,1 milijun barela nafte dnevno.

Na posljednjem sastanku OPEC-a nije dogovoreno povećanje proizvodnje unatoč pozivima Zapada, zbog čega su pokrenute rasprave o dostatnosti kapaciteta toga kartela i njegova ključnog člana Saudijske Arabije ako potražnja i cijene nastave rasti.

IEA je iskazala spremnost posegnuti u strateške rezerve kako bi se osigurala odgovarajuća opskrba i podrška globalnom gospodarstvu, kazao je izvršni direktor Nobuo Tanaka.

U međuvremenu je OPEC objavio da je cijena barela njezine košarice nafte u četvrtak pala za 3,07 dolara u odnosu na dan ranije i iznosila je 109,55 dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙