FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i IEA razmišljaju o odmrzavanju zaliha nafte

Autor: gple
WASHINGTON, 9. lipnja 2011. (Hina/Reuters) - Zemlje-potrošači nafte objavile su u srijedu da su spremne posegnuti u hithe zalihe ako Saudijska Arabija u kratkom roku ne počne proizvoditi veće količine nafte.

Neuobičajeno jasni signali Bijele kuće i Međunarodne agencije za energiju (IEA) o mogućem posezanju u ukupno 1,5 milijardi barela državnih zaliha uslijedili su nakon šokantnog neuspjelog završetka razgovora u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o povećanju proizvodnje.

Budući da se članice naftnog kartela nisu mogle dogovoriti čak ni o skromnom povećanju proizvodnje, potrošači polažu nade u vodećeg proizvođača Saudijsku Arabiju, koja je objavila da je spremna sama proizvoditi veće količine nafte kako nestašica ne bi uzrokovala novi nagli skok cijena.

"Ako Saudijci ne mogu u cijelosti pokriti manjak, morat ćemo posegnuti za mjerom odmrzavanja zaliha nafte", kazao je u srijedu na naftnoj konferenciji u Washingtonu izvršni direktor IEA-e Nobuo Tanaka.

Dodao je da će agencija za nekoliko tjedana znati je li Saudijska Arabija povećala proizvodnju.

"Spremni smo poduzeti konkretne mjere", naglasio je.

Nakon sastanka OPEC-a glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kazao je da kabinet predsjednika Baracka Obame strahuje od nedostatne opskrbe i da zadržava pravo na upotrebu 727 milijuna barela strateški rezervi.

"Smatramo da smo se našli u situaciji da ponuda ne pokriva potražnju", kazao je Carney novinarima.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙