FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 11. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

DAMASK - Sirijske snage uz potporu helikoptera ubile su najmanje 25 civila pokušavajući ugušiti velike prosvjede protiv režima u petak diljem zemlje, posebno na sjeverozapadu koji je bio na meti silovitih vojnih operacija. Gotovo tri mjeseca od početka pobune 15. ožujka i usprkos međunarodnim sankcijama i prosvjedima, režim Bašara al-Asada čini se odlučan u svom naumu da u krvi uguši prosvjede, što osuđuju vlasti diljem svijeta. Dok se 15 članova UN-ova Vijeća sigurnosti ne uspijeva dogovoriti o donošenju rezolucije kojom bi osudili represiju, Bijela kuća je upozorila da "nasilje i divljaštvo moraju odmah prestati" u Siriji. "Sjedinjene Države odlučno osuđuju strašnu uporabu sile sirijske vlade", rekao je glasnogovornik ureda američkog predsjednika Jay Carney u priopćenju. Represija je bila osobito snažna u Maret al-Numanu, blizu Džisr al-Šughura, u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, gdje je najmanje 10 civila ubijeno kada su snage otvorile vatru na desetke tisuća prosvjednika, kažu očevici i aktivisti. Tri su osobe ubijene u Damasku, devet u obalnom gradu Latakiji, a dvije u južnoj pokrajini Deri, iz koje su se prosvjedi proširili diljem zemlje, javljaju sirijski aktivisti za ljudska prava.

WASHINGTON/ZAGREB - Preporuka Europske komisije za zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora i priključenje Europskoj uniji u srpnju 2013. je "veliki trenutak za Hrvatsku i regiju", izjavio je u petak Daniel Serwer, viši suradnik Centra za transatlantske odnose pri sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu i jedan od vodećih američkih stručnjaka za jugoistočnu Europu. "To je veliki trenutak za Hrvatsku i za regiju. On pokazuje da obećanje članstva u Europskoj uniji može postati stvarnost, pod uvjetom da balkanske države poduzmu usklađeni napor, kao što je to Hrvatska učinila, kako bi ispunile teške zahtjeve EU-a", rekao je Serwer u izjavi za Hinu, posredstvom e-maila. Ocijenio je da će Sjedinjene Države, koje su uvijek snažno zagovarale ulazak Hrvatske u EU, biti oduševljene zaključenjem hrvatskih pristupnih pregovora. "Washington će biti oduševljen da Hrvatska pronalazi svoj pravi dom u Europi i željet će iskoristiti to postignuće kako bi ohrabrio druge da poduzmu istu vrstu napora", istakao je američki stručnjak za jugoistok Europe.

WASHINGTON/ZAGREB - Pomoćnik američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philip Gordon posjetit će Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo od 13. do 17. lipnja kako bi iskazao potporu Sjedinjenih Država svim zemljama jugoistočne Europe dok grade napredna, mirna i demokratska društva, na putu prema svome pravom mjestu punopravnih članica europske i euro-atlantske zajednice, priopćio je u petak State Department. Tijekom posjeta Bosni i Hercegovini 13. i 14. lipnja, Gordon će održati govor o američkoj politici u jugoistočnoj Europi, na konferenciji pod nazivom "Zapadni Balkan: napredak, stagnacija ili regresija?" koju su u Sarajevu organizirali Centar za transatlantske odnose sveučilišta Johns Hopkins SAIS iz Washingtona i Zaklada Amerika-Bosna. Gordon će se u Sarajevu sastati s čelnicima vlade i drugim predstavnicima političkog života BiH. Od 15. do 17. lipnja posjetit će Srbiju, Kosovo i Hrvatsku, gdje će se sastati s visokim vladinim dužnosnicima i društvenim čelnicima kako bi raspravljali o pitanjima od zajedničkog interesa, navodi se u priopćenju State Departmenta. Philip Gordon je pomoćnik za Europu američke državne tajnice Hillary Clinton od svibnja 2009. Od 2000. do 2009., bio je viši suradnik Brookings Instituta u Washingtonu, specijaliziran za pitanja europske i američke vanjske politike.

DEN HAAG - Tužiteljstvo Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslavijji (ICTY) od tribunala je zatražilo da obrani Ratka Mladića zabrani bilo kakvo javno objavljivanje ili objavu u novinama dokumenata i informacija sadržanih u optužnici, izvijestili su u petak sudski izvori. "Trebalo bi obrani zabraniti objavljivanje u javnosti elemenata koje bi joj predalo tužiteljstvo. Tužiteljstvo ne osigurava te elemente da bi oni bili preneseni javnosti ili medijima", stoji u podnesku čiju je kopiju dobio France presse. Prema pravilima ICTY optužba je dužna obrani predati popis svjedoka i dokaza koje namjerava izvoditi na suđenju i obratno. Mladićev odvjetnik, kojega je imenovao ICTY, Aleksandar Aleksić je, u prijedlogu podnesenom sudu zatražio odgodu, kako bi se na spomenuti prijedlog odgovorilo "na način da se zaštite žrtve, svjedoci i materijalni dokazi". Glasnogovornica ICTY-ja Nerma Jelačić u petak je izjavila kako se odluka trojice sudaca o spomenutom prijedlogu očekuje uskoro, ali, kako je kazala, nije joj poznat motiv podnošenja prijedloga.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙