FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smotra polaznika tečaja hrvatskog znakovnog jezika

Autor: mbur
ZAGREB, 15. lipnja 2011. (Hina) - Kako bi ukazali na komunikacijsku potrebu gluhoslijepih i gluhih osoba, danas je na Učiteljskoj akademiji održana 8. smotra polaznika tečaja hrvatskog znakovnog jezika gdje su nekolicini uručene diplome o završetku četverosemestralnog tečaja.

Polaznici tečaja su na smotri pokazali znanje u komunikaciji znakovnim jezikom koje su na tečaju stekli, a tridesetak ih je primilo diplome o završetku dvogodišnjeg tečaja koji se održava na Učiteljskoj akademiji, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i u organizaciji Udruge gluhoslijepoh osoba "Dodir".

Tečaj znakovnog jezika počeo je prije 13 godina, a svake se godine upisuje oko 200 do 300 polaznika u Splitu, Osijeku i Zagrebu, podsjetila je predsjednica Udruge Sanja Tarczay.

U tom smo razdoblju imali više od 2600 polaznika koji su se educirali te postali kompetentni za rad u vrtićima, školama, centrima za socijalni rad i drugim ustanovama, dodala je.

Tarczay je istaknula i veliku potrebu za tom vrstom prevodilaštva koja pomaže da gluholijepa djeca i odrasle osobe ne ostanu u izlolaciji. Zahvalila je Ministarstvu znanosti na pomoći u provođenju programa, dodajući kako s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi imaju problema jer je ono "više gluho nego svi mi zajedno".

U ime Ministarstva znanosti nazočne je pozdravila Vini Rakić naglasivši ulogu obrazovanja i zastupanja društvenih vrijednosti. Jedna od temeljnih vrijednosti - solidarnost - nalazi se u Nacionalnom kurikulumu, rekla je Rakić.

Danijel Žabčić, pročelnik Odsjeka za učiteljske studije Učiteljskog fakulteta, drži kako je potrebna integralna komunikacija između gluhoslijepih osoba i njihove okoline te njihovo uključivanje u život zajednice, a čemu doprinose polaznici tečajeva

Svoj rad su na smotri predstavili i voditeljica tečaja hrvatskoga znakovnog jezika Dijana Vincek, instruktori hrvatskoga znakovnog jezika Ana Jakopović i Damir Lugarić (svo troje gluhe osobe, izvorni govornici hrvatskoga znakovnog jezika), te koordinatorica Centra za prevođene hrvatskoga znakovnog jezika i Službe podrške "Dodir" Tajana Tarczay.

Većina polaznika tečaja su studenti različitih fakulteta. Velik broj polaznika koji su s uspjehom bili završili sva četiri semestra tečaja kasnije su nastavili s edukacijom za prevoditelje hrvatskoga znakovnog jezika te se uključili u rad Centra za prevođenje hrvatskoga znakovnog jezika. Tečaj se provodi prema udžbenicima "Znak po znak" 1, 2 i 3, prvima takve vrste u Hrvatskoj koje je izradila Udruga "Dodir" .

(Hina) xmb ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙