FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali Lošinj: predstavljene recentne publikacije iz bioetike

Autor: ipet
ZAGREB/MALI LOŠINJ, 16. svibnja 2011. (Hina) - Recentne publikacije iz bioetike predstavljene su večeras u Malom Lošinju u sklopu međunarodne znanstveno-kulturne manifestacije "Lošinjski dani bioetike" što je danas je u tome gradu počela svoje deseto, jubilarno "izdanje", kojemu je u središtu međunarodni simpozij "Integrativna bioetika i nova epoha".

U radu toga simpozija sudjeluje osamdesetak znanstvenika iz 11 zemalja - Albanije, Austrije. Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Litve, Mađarske Makedonije, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. Simpozij se održava u tri sekcije i dva radna jezika - na hrvatskom i engleskom jeziku, a izlaganja obuhvaćaju najširi spektar bioetičkih tema, od onih iz medicinske prakse do globalno-ekoloških pitanja. Neke od tema su: etičke dileme u kliničkoj praksi, prava pacijenata, posebice ranjivih skupina kao što su djeca i starije osobe, eutanazija i palijativna skrb, pobačaj i status embrija, biotehnološka istraživanja i njihova primjena, poput neuro-znanosti, eksperimenata na ljudima, genetika, proizvodnja i primjena lijekova, proizvodnja hrane, odnos prema ne-ljudskim živim bićima (životinjama i biljkama), te načelna pitanja vezana uz bioetiku kao što su povijest bioetike, bioetika i filozofija, bioetika i kulturna raznolikost, bioetika i pravo, bioetika i mediji te druge teme.

Večeras su tako, među ostalim, predstavljene publikacije "Croatia-Politics, Legislation, Patient’s Rights and Euthanasia / Hrvatska – Politika, zakonodavstvo, prava pacijenata i eutanazija" koji je uredila njemačka bioetičarka Brigitte E. S. Jansen, knjiga "Bioetika i dijete. Moralne dileme u pedijatriji" koju su uredili filozof Ante Čović i pedijatrica Marija Radonić, knjiga bioetičarke Nade Gosić "Bioetičke perspektive", kao i knjiga pravnice Mevlide Serdarević i liječnice Ajnije Omanić "Bošnjačka kultura ponašanja".

Publikacije su predstavili stručnjaci i sudionici simpozija Iva Rinčić, Branka Čović, Bojan Mucko, Amir Muzur, Jasminka Pavelić, Tomislav Krznar, Fahrudin Kulenović, Lidija Gajski i Hrvoje Jurić.

"Lošinjske dane bioetike" suorganiziraju Hrvatsko filozofsko društvo, Hrvatsko bioetičko društvo i grad Mali Lošinj.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙