FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Đakovo: održani "Dani braće Miladinov"

Autor: sela
ĐAKOVO, 15. lipnja 2011. (Hina) - Četrnaesti "Dani braće Miladinov" održani su danas u Đakovu, a organizator im je Makedonsko kulturno društvo «Braća Miladinovci» iz Osijeka.

Tim događanjem makedonski narod i makedonska zajednica u Hrvatskoj zahvaljuje đakovačkom biskupu i meceni Josipu Jurju Strossmayeru koji je 1861. braći Miladinov pomogao tiskanje prvog Zbornika na makedonskom jeziku te makedonskom narodu pomogao u ostvarenju prava na svoj jezik.

Ove godine navršila se 150. obljetnica tiskanja Zbornika, a u njezinu su znaku i ovogodišnji "Dani braće Miladinov".

Makedonsko izaslanstvo u kripti katedrale položilo je vijenac na Strossmayerov grob, a potom su u Spomen-muzeju "J. J. Strossmayera" predstavljeni ovogodišnji dobitnici nagrada sa Struških večeri poezije: doc. dr. Vladimir Martinovski iz Skopja, dobitnik nagrade "Braća Miladinovci" za knjigu «Kvarteti: Za čitanje, gledanje, pjevanje i slušanje» i Elizabeta Petrovska iz Zagreba, dobitnica nagrade «Stojan Hristov» za knjigu-prvijenac «Suze pune osmijeha». Dobitnici su govorili svoju poeziju, a o njima je govorila mr. Julijana Mladenovska-Tešija iz Osijeka.

O obilježavanju 150. obljetnice tiskanja Zbornika braće Miladinov govorio je prof. Mirko Ćurić iz Đakova, a sve je sudionike pozdravila Jagoda Cvetičanin, predsjednica MKD-a «Braća Miladinovci» Osijek.

Osim u Đakovu 14. Dani braće Miladinov održavaju se u Zagrebu i Osijeku.

(Hina) xsela ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙