FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 5. lipnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. rekao je danas u Zagrebu pred više od 300 tisuća vjernika da je u današnjem društvu više no ikada potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. Pozvao je obitelji da se raduju očinstvu i majčinstvu, a roditelje da se obvežu svoju djecu učiti moliti i da mole s njima. U prigodi Prvog nacionalnog dana hrvatskih katoličkih obitelji misno slavlje na zagrebačkom Hipodromu središnji je dio dvodnevnoga i prvoga pastoralnog i državničkog pohoda Svetog Oca Hrvatskoj pod geslom "Zajedno u Kristu". U homiliji koju su pozorno pratili vjernici iz Hrvatske, BiH i drugih zemalja, Sveti Otac ih je pozvao da pokažu svojim životnim svjedočanstvom kako je moguće ljubiti poput Krista, bezrezervno, da se nije potrebno bojati brige za drugu osobu. Po riječima Svetog Oca, koje je izrekao na hrvatskom jeziku, u današnjem je društvu više no ikad žurno potrebna nazočnost uzornih kršćanskih obitelji. "Moramo na žalost ustanoviti, da se, posebno u Europi, širi sekularizacija koja Boga života gura na rub te donosi rastuću razjedinjenost obitelji. Apsolutizira se sloboda bez odgovornosti za istinu, i njeguje se, kao ideal, individualno dobro preko potrošnje materijalnih dobara te površnih iskustava, ne vodeći računa o kvaliteti odnosa s osobama i o najdubljim ljudskim vrijednostima; ljubav se svodi na sentimentalni osjećaj i zadovoljavanje nagonskih poriva, bez nastojanja da se stvore trajne veze međusobne pripadnosti i bez otvorenosti životu", upozorio je Papa. "Drage obitelji, budite hrabre!", poručio je Sveti Otac, "ne popuštajte tom sekulariziranom mentalitetu koji nudi suživot kao pripravu ili čak kao zamjenu za brak!". Napomenuo je kako je vrlo rado prihvatio poziv hrvatskih biskupa da posjeti Hrvatsku u prigodi prvoga Nacionalnoga susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Sveti Otac je pozdravio i hodočasnike iz susjednih zemalja na njihovim jezicima, a nakon molitve Kraljice neba, na kraju misnog slavlja udijelio je vjernicima apostolski blagoslov. Papa je zatim, kao i na početku mise, papamobilom prošao hipodromom, pozdravljen od ushićenih vjernika. Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji slavio se na 7. vazmenu nedjelju pod geslom "Zajedno u Kristu", a i liturgijski prostor na hipodromu oblikovan je kao mjesto koje ističe izvorište zajedništva. Dvije ruke, koje se pojavljuju i na logu susreta, zakriljuju i natkrivaju oltarni prostor.

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić danas je, prije početka svečane euharistije na zagrebačkom Hipodromu, pozdravio Svetoga Oca, izrazivši uvjerenje da će njegova prisutnost i njegove riječi biti ohrabrenje svim obiteljima, te biti poticaj u zalaganju za obitelj kao najsvetiju ustanovu zdravoga društva. "Sveti Oče, dolazite nam da nas učvrstite u vjeri. I mi Vas s vjerom primamo", poručio je papi Benediktu XVI., zahvalivši mu na pohodu kojim je Papa, rekao je, uslišao ponavljanje molbe hrvatskih vjernika i iskazao svoju pastirsku brigu prema Crkvi u Hrvatskoj. Papi je zahvalio na svemu što čini za Hrvatsku, za ljubav koju očituje njezinom narodu. "Vama je poznat ovaj narod hrvatski, njegov mukotrpni hod tijekom povijesti, njegovi kršćanski korijeni i plodovi. Uvijek ste pokazivali koliko cijenite hrvatske vjernike. Susretali ste ih na životnim putovima na kojima su svjedočili o privrženosti Crkvi, Majci Božjoj i Petrovim nasljednicima", kazao je Bozanić.

ZAGREB - U znak zahvalnosti za predsjedanje Prvom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, papa Benedikt XVI. primio je danas na dar spomen-svijeću, repliku velike Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji posebno izrađene za ovaj papin pohod i predsjedanje tim susretom. Svijeća, koju hrvatske katoličke obitelji daruju papi, izrađena je od namota medenog saća prirodnog pčelinjeg voska a na njoj se, uz prirodnu ornamentiku mednog saća, nalaze Hrvatski zavjetni križ i logo Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Svijeća simbolično povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatskog naroda i hrvatskih obitelji.

ZAGREB - Križ i cvijet - temeljni su motivi na misnici koju je papa Benedikt XVI. nosio na svečanome euharistijskom slavlju na zagrebačkom hipodromu, a tim dvama motivima pridružen je i temeljni identitetski znak hrvatskoga narodnog bića, crvena kocka. U izradi misnice sudjelovalo je 20 ljudi, a za dizajn je zaslužni dr. Ante Crnčeviće i pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško, oboje iz Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Za središnji motiv na misnici odabran je jednakokračni križ, izrađen vezom na podlozi zlatne boje. Elementi koji se pojavljuju i u različitom formama izmjenjuju na misnici jesu križ i cvijet, a preuzeti su iz pluteja i kamene plastike starohrvatske liturgijske arhitekture. Križ i cvijet dva su simbola trpljenja i proslave.

ZAGREB - Njemački ronilac zadobio je teške ozljede sinoć u neposrednoj blizini Crvenog otoka kod Rovinja, kada je, kako se pretpostavlja, preko njega prešlo plovilo, izvijestilo je jutros Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Prema informacijama iz pulske bolnice, 35- godišnji ronilac je stabilno i izvan životne opasnosti, no ima otvoreni prijelom i višestruke posjekotine. Blizu mjesta nesreća viđeno je plovilo tipa gliser duljine oko 5 metar, bez kabine sa staklom na pramčanom dijelu, sivo-bijele boje. Za počiniteljem tragaju policija i Lučka kapetanija Pula.

ZADAR - U blizni Vira jutros se dogodila zrakoplovna nesreća pri slijetanju hidroaviona u kojoj nitko nije ozlijeđen, izvijestio je zadarski Centar 112. Nesreća se dogodila malo poslije 9 sati kada se, pri slijetanju hidroaviona na more 400-njak metara od obale otoka Vira, oštetila skija za slijetanje i stajni trap zrakoplova. Iz Županijskog Centra 112 doznaje se da pilot nije ozlijeđen, te da u zrakoplovu nije bilo putnika.

ZAGREB - Bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec te sedmorica nekadašnjih Podravkinih čelnika i njihovih poslovnih partnera u ponedjeljak bi se trebali naći na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda zbog sumnje da su se udružili kako bi novcem Podravke kupili većinski udio te koprivničke prehrambene tvrtke, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna. Do sada najveći antikorupcijski postupak trebao bi početi čitanjem USKOK-ove optužnice nakon čega će se optuženi u aferi Spice izjasniti o krivnji. Uz bivšeg potpredsjednika vlade optuženi su bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. USKOK ih tereti da su se udružili s namjerom da preuzmu većinski udio u Podravci, pri čemu su je oštetili za više od 400 milijuna kuna. No, obrana poriče takav scenarij i tvrdi da su optuženi željeli spriječiti da Podravka postane žrtva "neprijateljskog preuzimanja".

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙