FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor sastala se danas u Banskim dvorima s izaslanstvom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođenim voditeljicom misije MMF-a za Republiku Hrvatsku Zuzanom Murgasovom, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. "Upoznala je izaslanstvo s mjerama iz Programa gospodarskog oporavka. Program je sveobuhvatan i podržan je od svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija, rekla je predsjednica Vlade te zahvalila MMF-u na pozitivnoj ocjeni prilikom njegovog predstavljanja", navodi se u priopćenju. Premijerka Kosor je, kako se ističe, posebno naglasila donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, a govorila je i o svim mjerama ušteda i u tom kontekstu spomenula model objedinjene javne nabave i zamrzavanje Državnog proračuna za 2011. i 2012. godinu. "Voditeljica misije MMF-a za RH Zuzana Murgasova istaknula je vidljiv napredak u provođenju reformi. Važno je provoditi reforme, rekla je Murgasova, istaknuvši da bi njihovo neprovođenje moglo izazvati teške posljedice", navodi se u priopćenju. "Premijerka Kosor upoznala je izaslanstvo i s investicijama, uređenjem javnih poduzeća, a najavila je i smanjenje broja općina", ističe se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću.

ZAGREB - Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora Goran Marić sa suradnicima primio je u posjet predstavnike MMF-a, izvjestila je Služba za odnose s javnošću Sabora. Voditeljica misije MMF-a za Hrvatsku Zusana Murgasova istaknula je da je razgovor dio redovnih godišnjih konzultacija za pripremu izvješća za Izvršni odbor MMF-a, navodi se u priopćenju i dodaje da je voditeljicu misije zanimalo viđenje predsjednika Odbora za financije i državni proračun Gorana Marića o kratkoročnim i srednjoročnim ekonomskim perspektivama. Marić je rekao da Hrvatska, nakon snažnog utjecaja krize, bilježi pokazatelje oporavka. Izrazio je nadu da će gospodarski rast ove godine zabilježili pozitivan rast od 1,5 posto. Kao posebno pozitivne indikatore, Marić je naveo velik rast u turizmu, te povećanje izvoza, ističe se u priopćenju. Hrvatska, dodaje se, treba jačati koordinaciju monetarne i fiskalne politike, te nastaviti s provođenjem programa gospodarskog oporavka. Kako se prenosi u priopćenju, Zusana Murgasova rekla je da vladine mjere gospodarskog oporavka donose rezultate, no da je potreban daljnji napor u njihovom kontinuiranom provođenju. Također je potrebna i jača fiskalna konsolidacija, a pažnju je potrebno usmjeriti i na velike socijalne transfere, dodala je. Osvrnuvši se na pristupne pregovore s Europskom unijom, naglasila je da je pristupanje EU važan korak za Hrvatsku, a o provedenim reformama ovisit će konkurentnost i pripremljenost hrvatskog gospodarstva na zajedničkom tržištu, navodi se u priopćenju. Inače, misija MMF-a od 5. do 16. svibnja boravi u Hrvatskoj u okviru redovnih konzultacija po članku IV. Statuta MMF-a.

SPLIT - Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Milošević izjavio je danas u Splitu kako se trenutno obrađuje ukupno 277 investicijskih projekata, vrijednih gotovo 150 milijardi kuna, a čijom se provedbom može otvoriti oko 12 tisuća radnih mjesta. "Ovdje je potrebno reći kako imamo tri glavna cilja, a to je pokretanje ulaganja i projekata koji su zaustavljeni ili usporeni, potom pokretanje novih projekata i dovođenje ulagača, te naposljetku otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Milošević na 2. Gospodarskom forumu Splitsko-dalmatinske županije kojemu je glavna tema "Investiranje i regionalna politika: novi pogledi na ulaganja". Milošević je podsjetio da je Vlada u rujnu prošle godine najavila 30 velikih investicijskih projekata projekata, te da se lista javnih projekata samo nadopunjuje. Domaćin foruma, splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader govorio je o trenutno najvećoj investiciji u županiji, Znanstveno-tehnologijskom parku u Vučevici, udaljenom od Splita 25 kilometara, gdje su na 55 hektara predviđeni poslovni i proizvodni sadržaji uz komunalni doprinosi od jedne kune i koncesiju od 25 do 30 godina. "Županija će potpisati ugovor sa svakim investitorom da će u roku od 60 dana imati građevinsku dozvolu. Ako taj rok prođe mi plaćamo penale", dodao je župan. Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Anton Kovačev istaknuo je kako je HBOR na području Splitsko-dalmatinske županije do sada odobrio šest milijardi kuna kredita, a posebno su se podržavali projekti na otocima i u dalmatinskom zaleđu

ZAGREB - Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač potpisao je danas s ministrom ekonomskog razvitka Republike Kosovo Besimom Beqajem Memorandum o razumijevanju o gospodarskom razvitku, izvjestili su iz Ministarstva. Memorandum će doprinijeti razvoju ukupnih gospodarskih odnosa, a posebice u području energetike, rečeno je na sastanku održanom u Ministarstvu gospodarstva. Posebne mogućnosti suradnje nalaze se u područjima industrije i energetike, ističu iz Ministarstva. Imali smo izuzetno dobre i plodne razgovore, razgovarali samo o suradnji u području energetike i prenošenju najboljih praksi koje imaju naše kolege u Hrvatskoj u sektorima koja pokrivaju naša ministarstva, kazao je Begaj nakon potpisivanja memoranduma. Posebno su, kazao je, razgovarali o područjima od obostranog interesa za dvije zemlje, a potpisani Memorandum će doprinijeti daljnjem jačanju i produbljivanju suradnje. Hrvatski gospodarstvenici zainteresirani su za većim sudjelovanjem na kosovskom tržištu posebno u segmentima izgradnje infrastrukture i sektoru energetike, ali i svemu onome što se može ponuditi na ovome tržištu. Naravno, zainteresirani smo i za većim sudjelovanjem kosovskih tvrtki na tržištu Hrvatske, rekao je ministar Popijač. Inače, prema posljednjim podacima u prvom tromjesečju ove godine, ukupna robna razmjena između dviju zemalja iznosila je 9,1 milijun eura. U Republiku Kosovo izvezeno je roba u vrijednosti 8,4 milijuna eura, a uvezeno je roba u vrijednosti od 0,7 milijuna eura.

POREČ - U porečkoj dvorani Žatika danas je svečano otvorena 18. Vinistra, izložba vina i vinarske opreme koja je ove godine okupila 130 izlagača. "Tajna uspjeha Vinistre je naša zajedništvo", kazao je predsjednik Udruge Vinistra Ivica Matošević i istaknuo kako će ova Vinistra otvoriti neka nova poglavlja, zacrtati novi put i usmjeriti vinsku scenu prema novim trendovima. Izlagače su pozdravili i generalni direktor Međunarodnog udruženja vinara – OIV Federico Castelluci, kao i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je rekao kako je poruka Vinistre da se naši proizvodi moraju plasirati kroz turizam. Savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede Vinko Milat ustvrdio je kako je Vinistra dobar uvod u turističku sezonu u kojoj bi trebali prodati što više naših vina i maslinovog ulja. "Istra je oduvijek bila vinska zemlja, ali mi želimo više, izraditi sliku o Istri kao važnoj vinskoj regiji Mediterana", kazao je otvarajući Vinistru istarski župan Ivan Jakovčić. Vinistra se održava od 13. do 15. svibnja, a među 130 izlagača predstavit će se vinari, uljari, proizvođači rakije te proizvođači opreme. Tijekom Vinistre bit će održano niz različitih programa koji promoviraju vrhunsku gastronomiju, a održat će se i okrugli stol na temu "Udruženje vinarstva – što dalje: zakonodavni okvir vinarstva u nastupajućem razdoblju“.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je danas 13,4 milijuna kuna, a dionički indeks bilježe tek neznatne korekcije. Pritom je vrijednost Crobexa blago porasla, za 0,03 posto, na 2.209,87 bodova, a Crobexa10 blago pala, za 0,02 posto, na 1.233,91 bod. Najtrgovanija je danas bila dionica HT-a s prometom od 4,6 milijuna kuna i rastom cijene od 0,43 posto, na 261,01 bod. Slijedi povlaštena dionica Adris grupe s prometom od 1,12 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,81 posto, na 271,98 kuna. Milijunski promet bilježi još samo dionica Validusa čija je cijena porasla za 5,17 posto, uz promet od 1,08 milijuna kuna. Dionica Dalekovoda protrgovano je za 667,4 tisuće kuna, a cijena te dionice je porasla 0,44 posto, na 227 kuna. Više od 636,8 tisuća kuna prometa ostvarila je dionica Atlantic grupe čija je cijena pala za 0,68 posto, a na vrijednosti je izgubila i dionica Podravke, za 0,31 posto. Promet dionicom Podravke iznosi 488,3 tisuće kuna. Pad cijene bilježe i ostale trgovanije dionice - Končar EI za 0,19 posto, Ericsson Nikola Tesla za 0,21 posto, Dom holding za 0,69 posto, Instituta IGH za 0,81 posto, itd.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je porasla potražnja, a uz prekonoćne tražile su se i ročne pozajmice. Danas je prijavljeno 93 milijuna kuna potražnje, što je gotovo 40 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana 12 posto, na 243 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na pozajmice s rokom vraćanja za tri mjeseca, kojih je odobreno 15 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 3,07 posto. Prekonoćnih pozajmica ugovoreno je 13 milijuna kuna po kamatnoj stopi od 0,52 posto, što je 0,22 postotna boda više nego jučer. Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za 2 tjedna, i to po cijeni od 1,3 posto. Također, plasirano je i 5 milijuna kuna na tjedan dana, uz kamatu od 1 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 43 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa dosegnula je 1,65 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙