FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ČAZMA - Izvrsni rezultati turističkog prometa u Hrvatskoj, ostvareni za vrijeme uskrsnih blagdana, povećali su u travnju broj turističkih dolazaka za čak jednu petinu, a sve je to dovelo prva četiri mjeseca u turistički plus sa zabilježenih 12 posto više dolazaka i noćenja, rekao je ministar turizma Damir Bajs na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj danas u Čazmi. Pritom je naglasio kako su trenutno na snazi četiri mjere za jačanje predsezone, među kojima je i snažno opće oglašavanje koje se počelo provoditi na vodećim emitivnim tržištima, izvijestili su iz Ministarstva turizma. Također je podsjetio da su već potpisani ugovori s vodećim domaćim i stranim organizatorima putovanja za organizirane dolaske u pred i posezoni te najavio TUI Inside, veliko događanje koje će sljedećeg tjedna u Dubrovnik dovesti oko 900 agenata vodećih svjetskih turoperatora. Jedna od aktivnosti odnosi se i na uvođenje dopunskih mjera za zračne prijevoznike, ukupne vrijednosti oko 19 milijuna kuna. Najavio je i pojačane aktivnosti u samoj sezoni te upozorio kako se, kao turistička zemlja, moramo i turistički ponašati. Apelirao je da svi građevinski radovi u turističkim središtima završe do 1. lipnja, a pozvao je i na jačanje dodatne ponude u odredištima kako bi se ojačala i izvanpansionska ponuda. Jedna od preporuka odnosi se i na usklađivanje (produženje) radnog vremena s potrebama turizma.

SLATINA - Na 4. međunarodnom sajmu inovacija, eko ideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca, koji je danas otvoren u Slatini, izlaže 250 autora inovacija te 220 izlagača iz 10 zemalja. Sajam traje do nedjelje, 8. svibnja, a uz stručna predavanja održat će se i gastro smotra s prezentacijom autohtonih jela i pića slatinskog kraja. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić naglasila je da je inovatorstvo važan segment koji potiče to ministarstvo. U razdoblju od 2008. do 2010. godine isplatili su, navela je, 20 milijuna kuna poticaja za inovatorstvo, a ove je godine u sklopu programa Inovacijom do konkurentnosti osigurano 8,3 milijuna kuna, što je do sada najviše novca za tu namjenu na godišnjoj razini.

ZAGREB - Tvrtka Varteks izvijestila je putem Zagrebačke burze da su proizvodni pogoni Varteksa izdvojeni u društva s ograničenom odgovornošću s ciljem povećanja efikasnosti i jačanja konkurentnosti na tržištu. Sukladno Integralnom planu financijskog i poslovnog restrukturiranja koji uključuje i reorganizaciju tvrtke, proizvodni pogoni Varteksa izdvojeni su u tri zasebna pravna subjekta - Varteks odjeća d.o.o., Varteks Bednja d.o.o. i Varteks Ludbreg d.o.o., navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Ciljevi osnivanja d.o.o.-a izravno su vezani uz pojednostavljenje upravljačke strukture, transformaciju iz proizvodne u tržišno orijentiranu tvrtku, povećanje operativne efikasnosti centara odgovornosti, a time i povećanja konkurentnosti na tržištu, navode iz Varteksa.

DUBROVNIK - Turistička odredišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji tijekom travnja posjetilo je 59.436 gostiju koji su ostvarili 183.341 noćenje, što je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porast dolazaka za 33 posto i noćenja za 32 posto. Po podacima županijske Turističke zajednice, od početka godine do kraja travnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 90.522 turističkih dolazaka ili 22 posto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. Ostvareno je 270.978 noćenja ili 17 posto više nego u četiri mjeseca 2010. Najveći udio u prometu imaju domaći gosti potom Francuzi, Nijemci, Britanci, gosti iz BiH, Španjolske, SAD-a i dr. Po riječima direktora Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimira Bakića, zabilježen turistički promet je očekivan s obzirom na prošlogodišnji pad prometa zbog erupcije vulkana na Islandu, ovogodišnjeg kasnijeg datuma Uskrsa te poboljšanih ekonomskih prilika u većini emitivnih zemalja.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je danas svega 11 milijuna kuna, a dionički indeksi bilježe blagi rast, Crobex za 0,32 posto na 2.206,95 bodova, a Crobex10 za 0,40 posto na 1.233,34 boda. Samo su dvije dionice male promete veće od milijun kuna. Pritom je najtgovanija i danas bila dionica HT-a s prometom od 3,6 milijuna kuna i cijenom od 257,71 kunu ili 0,11 posto nižom nego jučer. Slijedi dionica Zlatnog otoka sa prometom od 2,08 milijuna kuna, kojoj je cijena porasla za visokih 36,25 posto, na 163,50 kuna. Rast cijene za 11,32 posto ostvarila je dionica Dom holdinga, na 69,50 kuna, uz promet od 744,9 tisuća kuna prometa. Promet od 498,8 tisuća kuna imala je dionica Ingre, čija je cijena pak pala za 2,35 posto, dok je dionica Ericssona Nikole Tesla prodano za 456,4 tisuće kuna, a cijena te dionice porasla je blagih 0,06 posto. Rast cijene bilježi i povlaštena dionica Adris grupe, za 1,89 posto uz promet od 456,1 tisuću kuna. Među nešto trgovanijim dionicama rast cijene bilježi i dionica Belja, za 3,72 posto.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ponuda premašila potražnju za 200 milijuna kuna, a pored prekonoćnih ugovorene su i ročne pozajmice. Danas je prijavljeno 88 milijuna kuna potražnje, što je 6,5 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je blago porasla, za 1,9 posto, na 288 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na pozajmice s rokom vraćanja za tjedan dana, kojih je odobreno 18 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 1 posto ili 0,7-postotnih bodova višoj nego jučer. Ugovoreno je i 17,6 milijuna kuna prekonoćnih pozajmica, pri čemu je kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,32 na 0,35 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je iznosio 38,05 milijuna kuna, pri čemu je prosječna kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,31 na 0,82 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙