FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke danas je razmotrio najnovija gospodarska i novčana kretanja, te prihvatio Godišnje izvješće o djelovanju i financijskom poslovanju središnje banke za 2010. godinu, priopćeno je iz HNB-a nakon sjednice Savjeta na kojoj je dana i suglasnost Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodina za stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu A štedne banke. Na današnjoj sjednici Savjet HNB-a razmotrio je zahtjev i dao suglasnost Fondu za razvoj Autonomne pokrajine Vojvodina, sa sjedištem u Novom Sadu, da mu se odobri stjecanje više od 50 posto udjela u temeljnom kapitalu A štedne banke malog poduzetništva d.d., Zagreb. Stjecanje će biti realizirano kupoprodajom dijela sadašnjih redovnih dionica, te dokapitalizacijom navedene štedne banke, navodi se u priopćenju.

DUBROVNIK - Promotivno-edukacijska akcija TUI INSIDE prvi se put provodi u Hrvatskoj, a iskustva drugih mediteranskih zemalja, u kojima je već provedena, pokazuju da je pridonijela povećanju turističkog prometa iz Njemačke i do 30 posto te dugoročnim učincima boljeg pozicioniranja pojedinih turističkih odredišta, istaknuto je danas u Dubrovniku na konferenciji za novinare u povodu uključivanja Hrvatske u taj projekt. Projekt dovodi 900 agenata u Dubrovnik i jedan je od dvaju najvećih turističkih događaja ove godine u Hrvatskoj, prvi se provodi u Dubrovniku u predsezoni, a drugi će se provoditi u Zagrebu u posezoni, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs. Akciju TUI INSIDE provode ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) u suradnji s najvećim njemačkim turoperatorom TUI Deutschland, a cilj je promicati ugled hrvatskog turizma, bolje pozicionirati Hrvatsku kao turističko odredište, te promovirati organizirani turistički promet u Njemačkoj, koja je hrvatsko vodeće emitivno tržište. U akciji, započetoj u studenom 2010., sudjelovalo je više od 4200 sudionika, predstavnika njemačkih putničkih agencija. Nakon provjere znanja o Hrvatskoj izabrano ih je 900 koji će u svibnju u šest skupina boraviti u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a prva je već stigla u Dubrovnik. Ministarstvo turizma i HTZ nastoje ojačati konkurentnost i poboljšati kvalitetu hrvatskog turizma osmišljenim turističkim kampanjama kako bi Hrvatsku od odredišta koje isključivo nudi sunce i more pretvorili u odredište visokog stila života s ekopredznakom, poput Francuske i Italije, istaknuo je ministar Bajs na konferenciji na kojoj su sudjelovali i direktor glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić i predstavnici TUI-ja.

OSIJEK - Osječka gradska uprava raspisat će javni natječaj za izgradnju spojne ceste između Svilajske ulice i ulice Sv. Leopolda Bogdana Mandića, čija se vrijednost procjenjuje na oko 9,5 milijuna kuna, zaključeno je na današnjem sastanku osječkog gradonačelnika Krešimira Bubala s pročelnicima gradskih upravnih odjela. Bubalo je kazao kako je u pitanju jedna od značajnijih investicija, ne samo za grad, već i Osječko-baranjsku županiju, ocijenivši kako bi izgradnja spojne ceste, duljine oko 2 kilometra, trebala rasteretiti cestu Sv. Leopolda Bogdana Mandića, a time i promet u središtu grada. Današnjom odlukom o raspisivanju javnog natječaja krećemo s pripremama za realizaciju te investicije, kako bi u idućih mjesec i pol dana mogli započeti konkretni radovi na izgradnji ceste, dodao je Bubalo. Osječki gradonačelnik tvrdi kako su se, zbog urednog podmirivanja obveza, stekli preduvjeti za početak realizacije svih predviđenih gradskih investicija, od kojih će se neke odvijati u idućim proračunskim godinama.

ZAGREB - Redovan promet na Zagrebačkoj burzi danas je iznosio 17,1 milijun kuna, a vrijednost dioničkog indeksa Crobex je pala za 0,11 posto, na 2.208,33 boda. Specijalizirani pak indeks Crobex10 porastao je za 0,21 posto, na 1.231,35 bodova. Najveći promet imale su i danas dionice HT-a kojih je protrgovano za 2,8 milijuna kuna, a cijena im je blago porasla, za 0,07 posto, na 258,11 kuna. Po prometu slijede redovne dionice Adris grupe sa 2,5 milijuna kuna. Cijena redovnim dionicama Adrisa nije se mijenjala i ostala je na 305 kuna. Među milijunaše danas se još uvrstila samo dionica Ingre s prometom od 2,3 milijuna kuna. Cijena Ingrine dionice danas je porasla za 1,04 posto, na 11,65 kuna. Granici od milijun kuna prometa danas se približila povlaštena dionica Adris grupe sa 933,1 tisuću kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,75 posto, na 270 kuna. Na cijeni je, i to za 0,15 posto, dobila i dionica Ericssona Nikole Tesle koja je trgovinski dan završila na 1.644 kune, s prometom od 829,9 tisuća kuna.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je, prvog dana novog razdoblja održavanja obvezne pričuve, potražnja nešto porasla u odnosu na jučer, dok je ponuda blago smanjena. Danas je prijavljeno 105,3 milijuna kuna potražnje, što je 66,3 milijuna više nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena 14 posto, na 235,3 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na prekonoćne pozajmice, kojih je ugovoreno 20,8 milijuna kuna, pri čemu je kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,42 na 0,31 posto. Pozajmica s rokom vraćanja za 2 tjedna odobreno je 10 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 3 posto, što je dvostruko više nego jučer. Ujedno, odobreno je i 4,5 milijuna kuna pozajmica s rokom vraćanja za 3 mjeseca, po cijeni od 3,58 posto, što je 1,92 postotna boda više nego jučer. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 35,3 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa zadržala se na jučerašnjih 1,49 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙