FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U hotelu Westin danas je održana 1. međunarodna konferencija o unutarnjem uređenju s temom "Suvremeni pristup u opremanju stambenih i javnih prostora", na kojoj se okupilo dvjestotinjak arhitekata, dizajnera i dobavljača opreme. Radi se o prvom stručnom skupu na tematiku interijera u ovom dijelu Europe kojim se želi unaprijediti komunikacija među investitorima, arhitektima i izvođačima, kroz upoznavanje s najnovijim tržišnim trendovima na području uređenja interijera u Hrvatskoj, zemljama regije i Europe, rečeno je na konferenciji. Konferenciju su organizirali časopis Drvo & Namještaj, portal InterijerNET.hr i Drvni klaster, suorganizatori su Hrvatska komora arhitekata i Studij dizajna, a pokrovitelj je Sveučilište u Zagrebu. Na skupu se raspravljalo o tržišnim prilikama, ponudi i potražnji opreme za uređenje interijera, kao i prognozama razvoja graditeljskog sektora, a jedan od ciljeva je bolja interakcija svih sudionika u procesima uređenja stambenih i javnih objekata, s naglaskom na kvalitetu svih procesa i proizvoda. Na hrvatskom tržištu, kao i u zemljama regije, već niz godina vlada nezadovoljstvo razinom suradnje svih sudionika u procesima uređenja stambenih i javnih objekata, što se manifestira i kroz nedovoljno kvalitetne projektne zadatke, koji su osnova za uspješno uređenje interijera. Također, nije ustanovljen koordiniran sustav edukacije - arhitekti, dizajneri i investitori često su prepušteni raznim oblicima pritisaka tržišne ponude, pa kvaliteta često ne odgovara cijeni proizvoda. Slični problemi posebno su izraženi u poslovima javne nabave, upozoreno je na konferenciji.

ZAGREB - Telekomunikacijski operater Vipnet u prvom tromjesečju ove godine ostvario je dobit prije kamata i poreza (EBIT) od 8,6 milijuna eura, što je 28,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju podaci iz danas objavljenih financijskih izvješća Vipneta i Telekom Austria Grupe. Operativna dobit Vipneta u prvom tromjesečju smanjena je na godišnjoj razini za 13,6 posto i iznosila je 24,9 milijuna eura. Pali su i ukupni prihodi, i to za 10 posto, na 90,3 milijuna eura. Pad prihoda u Vipnetu objašnjavaju dodatnim pogodnostima ponuđenim korisnicima, smanjenjem cijena terminacije poziva u mobilnu mrežu i regulacije roaminga, te manjom potrošnjom korisnika. Vipnet je, kako se navodi, zadržao udio u ukupnoj vrijednosti tržišta koji i dalje iznosi 40 posto. Prema danas objavljenim podacima, broj "Vip" korisnika u prvom kvartalu porastao je 1,8 posto i dosegao 2,7 milijuna, a broj postpaid korisnika povećan je za 9,3 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok je broj poslovnih korisnika povećan 11 posto. Broj prepaid korisnika ostao je stabilan, a korisnika bežičnog broadbanda je 22,9 posto više i njihov broj je 179 tisuća.

ZAGREB - Informatička tvrtka IBM na današnjoj je konferenciji "Dan pametnijih rješenja" predstavila najnovije softverske proizvode i inovacije, razvojnu strategiju poslovanja, te obilježila stotu godinu postojanja, izvijestili su na konferenciji za novinare predstavnici IBM-a. Pred više od 300 sudionika, IBM-ovi stručnjaci, poslovni partneri i suradnici kroz pet nizova predavanja predstavili su svoja iskustva i projekte temeljene na IBM-ovim tehnologijama i softverskim rješenjima koja pomažu u smanjenju troškova, optimiziranju poslovnih procesa i povećavanju učinkovitosti, rekao je na konferenciji za novinare IBM-ov izvršni direktor softverske grupe za srednju i istočnu Europu Zoran Hrustić. U sklopu konferencije održan je i Financijski forum na kojem su predstavljena sva IBM softverska rješenja i pružene cjelovite informacije za sve zainteresirane tvrtke, posebice nova analitička rješenja koje utječu na kvalitetu uvida u poslovanje i kontrolu nad mehanizmima učinkovitosti i upravljanja rizicima.

ZAGREB - Rast proizvođačkih cijena industrije u Hrvatskoj je nastavljen i u travnju, tako da je u odnosu na ožujak zabilježen rast cijena za ukupnu industriju za 0,8 posto, a u odnosu na travanj prošle godine za 8,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda, isključujući energiju, u travnju su na mjesečnoj razini porasle za 0,6 posto, a na godišnjoj razini za 5,9 posto. Po podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u travnju su porasle za 1 posto u odnosu na ožujak, a u odnosu na travanj prošle godine za 7,5 posto. Proizvođačke cijene na nedomaćem tržištu (cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na nedomaćem tržištu) u travnju su u usporedbi s ožujkom porasle za 0,5 posto, a u odnosu na travanj prošle godine za 9,5 posto. Statistika prema glavnim industrijskim grupacijama pokazuje da su na godišnjoj razini najviše porasle proizvođačke cijene u energiji, za 15,7 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku prikupljeno 53.059 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na ožujak prošle godine smanjenje za 6,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Statistika pokazuje da je u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine proizvedeno više mlijeka za piće i fermentiranih proizvoda, dok je proizvodnja ostalih mliječnih proizvoda od kravljeg mlijeka bila manja. Mlijeka za piće u ožujku je proizvedeno 26.899 tona, što je u odnosu na isti mjesec lani 9,2 posto više, a proizvodnja fermentiranih proizvoda povećana je za 9,1 posto, na 6.747 tona. Vrhnja je pak u ožujku proizvedeno 2.162 tone, što je za 4,8 posto manje nego u ožujku prošle godine, proizvodnja maslaca smanjena je za 7,6 posto, na 376 tona, a kravljeg sira za 3,4 posto, na 2.387 tona.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi su u blago negativnom području, a milijunski promet ostvaren je dosad dionicama Adrisa i HT-a. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,18 posto, na 2.206 bodova, a Crobex10 0,21 posto na 1.226 bodova. Redovni promet dionicama premašio je 8 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna više nego jučer u ovo doba. Najveći promet ostvaren je do podneva redovnom dionicom Adrisa, u visini od 1,93 milijuna kuna. Cijena joj je blago ojačala, za 0,03 posto, na 305 kuna. Milijunski promet do sada bilježi i dionica HT-a, pri čemu joj je cijena ojačala 0,19 posto, na 258 kuna. Među likvidnijim izdanjima, najveći pad cijene bilježi dionica Dalekovoda, za 4,24 posto, na 224,5 kuna. Najveći rast cijene, pak, ostvarila je dionica Dom holdinga, za 4,75 posto,na 78,67 kuna.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,02 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici iznosi 7,373131 kunu. Na vrijednosti je prema kuni dobila i britanska funta, za 0,42 posto, na 8,438008 kuna. Američki je dolar pak oslabio prema kuni za 0,33 posto, a pala je i vrijednost švicarskog franka, za 0,63 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnici HNB-a iznosi 5,119874 kune, a franka 5,818443 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙