FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, euro se oporavlja

Autor: neba
TOKYO, 9. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta u petak, nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

Cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Singapuru bile su u 7,30 sati u plusu između 0,3 i 1,3 posto, dok je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto.

Nakon prošlotjednog pada za gotovo 3 posto, jutros je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, do 7,30 sati ojačao gotovo 1 posto.

Ulagače je ohrabrio rast vodećih indeksa na Wall Streetu u petak, čime je prekinut četverodnevni pad cijena, nakon što je objavljeno da je u travnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za više od 240.000, znatno više nego što se očekivalo.

To je ublažilo strahovanja od usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva i najvećeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

„Novi je tjedan počeo prilično dobro, no ne bih rekao da na tržištu vlada entuzijazam. Obujam trgovanja je mršav, što pokazuje da su ulagači oprezni“, kaže Lucinda Chan, direktorica u tvrtki Macquaire Equities.

Pozitivno na tržišta utječe i stabilizacija cijena sirovina, nakon njihovog oštrog pada prošloga tjedna. Jutros su cijene nafte, bakra i drugih sirovina blago porasle.

Terminska cijena 'crnog zlata' na Londonskom tržištu probila se iznad 110 dolara po barelu, nakon što je prošloga tjedna potonula 16 dolara. Na burzi u New Yorku cijena nafte provirila je iznad razine od 98 dolara.

„Nakon onako oštrog pada cijena prošloga tjedna, za očekivati je njihov blagi oporavak. No, faza gotovo neprestanog uspona cijena sirovina zasad je završena“, kaže Andrew Robinson, analitičar u tvrtki Saxo Markets.

Na valutnim se tržištima, pak, euro ponešto oporavio nakon oštroga pada prošloga tjedna.

Pritisak na euro u petak bila je posljedica napisa u njemačkom Spiegel Onlineu da se Grčka kani povući iz eurozone. No, to je grčko ministarstvo financija demantiralo, nakon sastanka ministara financija eurozone u petak navečer.

Jutros se tečaj europske valute kreće oko 1,4370 dolara, dok je u petak navečer iznosio 1,4315 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 115,45 jena, koliko je iznosila u petak, na 115,95 jena.

Tečaj dolara u odnosu na japansku valutu stabilno se kreće na razinama od petka - oko 80,60 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙