FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze blago porasle, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 18. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, unatoč daljnjem zaoštravanju monetarne politike u Kini, jer je ulagače ohrabrio rast vodećih indeksa na Wall Streetu u petak.

Na Tokijskoj se burzi Nikkei indeks jutros kreće na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,3 posto.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,1 posto.

Azijske je ulagače ohrabrio rast cijena dionica na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da su inflacijski pritisci u SAD-u suzdržani, te da je industrijska proizvodnja porasla deveti mjesec zaredom.

Kina je u nedjelju povećala stopu izdvajanja obveznih rezervi banaka već četvrti puta ove godine, no to nije iznenadilo ulagače jer se, nakon prošlotjednih podataka o skoku inflacije na najvišu razinu u 32 mjeseca, očekivalo zaoštravanje monetarne politike.

Kina, ali i druge zemlje regije bore se povećanjem kamata i jačanjem svojih valuta protiv uvozne inflacije, koju ponajviše potiče snažan rast cijena sirovina.

Prošloga je tjedna Singapur zaoštrio monetarnu politiku, a ovoga bi tjedna to mogla učiniti i tajlandska središnja banka.

Na valutnim je tržištima, pak, euro jutros pod pritiskom, što je posljedica dobitonosnih prodaja nakon što je početkom prošloga tjedna njegov tečaj dosegnuo 1,4521 dolar, najvišu razinu u 15 mjeseci.

Jutros je njegov tečaj skliznuo na 1,4375 dolara, dok je u petak iznosio 1,4430 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je sa 119,95 jena, koliko je iznosila u petak, na 119,15 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s 83,10 jena, koliko je iznosio u petak, na 82,90 jena.

Tjedan je počeo i padom cijena nafte. Jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku oslabila 60-ak centi, na 108,98 dolara po barelu. Cijena nafte polagano slabi nakon što je početkom ovoga mjeseca dosegnula najvišu razinu u posljednje dvije i pol godine od 113,46 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙