FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, dolar i dalje slab

Autor: neba
TOKYO, 22. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, obujam je mršav jer se na mnogim tržištima zbog blagdana ne radi, dok je američki dolar i dalje slab.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju oslabile između 0,1 i 0,7 posto.

Na burzama u Hong Kongu, Australiji, Filipinima i Novom Zelandu danas se ne radi.

Jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu treći dan zaredom nije osobito potaknuo ulagače na azijskim burzama.

Tokijski Nikkei indeks balansira na rubu negativnog i pozitivnog područja jer ulagače zabrinjava jačanje jena prema dolaru, zbog čega slabi konkurentnost japanskih izvoznika na svjetskom tržištu.

Zbog toga su jutros cijene dionice velikih izvoznika, kao što su Honda Motor, Sony i Canon, pale između 1,1 i 2,3 posto.

Tečaj američkog dolara pao je jutros s jučerašnjih 82,05 na 81,85 jena.

No, blago je ojačao prema europskoj valuti, pa je cijena eura skliznula na 1,4575 dolara. Jučer je u jednom trenutku tečaj eura dosegnuo najvišu razinu u 16 mjeseci – 1,4649 dolara.

Nakon što je jučer potonuo na samo 73,73 boda, najnižu razinu u tri godine, jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, blago porastao na 74,07 bodova.

Cijena eura prema japanskoj valuti pala je, pak, s jučerašnjih 119,75 na 119,30 jena.

Zbog slabog dolara, cijene sirovina i dalje se kreću na visokim razinama. Cijena zlata kreće se oko 1.504 dolara po unci, nakon što je jučer dosegnula rekordnih 1.508 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙