FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, dolar oslabio

Autor: neba
TOKYO, 14. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago pale, jer su ulagači oprezni nakon jučerašnje stagnacije indeksa na Wall Streetu, pa ih nije potaknuo ni podatak o impresivnom rastu singapurskog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Šangaju.

No, u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu cijene su dionica pale između 0,2 i 0,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,3 posto.

Jučerašnja stagnacija cijena dionica na Wall Streetu navela je azijske ulagače na oprez, pa ih nije ohrabrio ni podatak da je u prvom tromjesečju ove godine bruto domaći proizvod Singapuru porastao iznad svih očekivanja – 23,5 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Unatoč tome, u Singapuru su cijene dionica jutros blago pale, jer je tamošnja središnja banka odmah poručila da će dozvoliti jačanje lokalne valute kako bi zauzdala inflacijske pritiske.

Inflacija je jedan od najvećih problema u regiji, pa središnje banke poduzimaju različit mjere kako bi je zauzdale. No, pritom im visoke cijene nafte odmažu.

Nakon oštrog pada početkom tjedna, jutros se cijena nafte na burzi u New Yorku ponovno probila iznad razine od 107 dolara po barelu, dok je jučer u ovo doba iznosila 106,10 dolara.

Na valutnim je, pak, tržištima jutros dolar pod blagim pritiskom. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je na 74,89 bodova, nedaleko najniže razine u 16 mjeseci od 74,70 bodova, na koju je pao u utorak.

Pritom je tečaj eura blago ojačao s jučerašnjih 1,4485 na 1,4495 dolara.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s jučerašnjih 84,20 na 83,60 jena.

Euro je, također, oslabio u odnosu na japansku valutu. Jutros je njegova cijena skliznula s jučerašnjih 121,95 na 121,10 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙