FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, dolar najslabiji u tri godine

Autor: neba
TOKYO, 28. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta pala na najnižu razinu u tri godine, nakon što je američki Fed jučer signalizirao da će i dalje voditi labavu monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Hong Kongu i Singapuru ojačale između 0,1 i 0,5 posto.

Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pale, 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine.

Azijske ulagača ponajviše su oraspoložile jučerašnje poruke američke središnje banke. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su da će program otkupa 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica završiti u lipnju, kako je i planirano.

Poručili su i da gospodarski oporavak teče umjerenim tempom, da se situacija na tržištu rada postupno poboljšava, te da ključna kamatna stopa i dalje ostaje na rekordno niskoj razini od nula do 0,25 posto.

To je na tržištu protumačeno kao signal da će središnja američka banka i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku, što je pozitivno za tržišta kapitala.

Snažan rast tokijskog Nikkei indeksa zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo poslovnim izvješćima japanskih kompanija. Cijene dionica Sharpa i Mitsubishija porasla su više od 1 posto, jer je dobit Sharpa u protekloj godini bila četiri puta, a Mitusbishija tri puta veća nago godinu dana prije.

Dionica Panasonica poskupila je, pak, 2,4 posto, nakon što je taj proizvođač elektroničkih uređaja poručio da će drastično smanjiti broj zaposlenih, a time i troškove poslovanja.

Ulagače na Tokijskoj burzi nisu pokolebali ni podaci o rekordnom padu industrijske proizvodnje i potrošnje u ožujku u Japanu, što je posljedica katastrofalnog potresa 11. ožujka.

I dok su poruke Feda o nastavku vođenja popustljive monetarne politike pozitivno utjecale na tržišta kapitala, negativno su utjecale na američku valutu.

Zbog toga je jutros dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na samo 72,87 bodova, najnižu razinu od srpnja 2008. godine.

Pritom je tečaj eura skočio s jučerašnjih 1,4675 na 1,4878 dolara, najvišu razinu u 16 mjeseci.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se kreće oko 81,70 jena.

Euro je, pak, ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skočio s jučerašnjih 119,80 na 121,30 jena.

Slabljenje dolara potaknulo je rast cijena sirovina. Tako je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla s jučerašnjih 112,7 na 113,4 dolara po barelu, nedaleko najviših razina u dvije i pol godine.

Cijena zlata dosegnula je, pak, novu rekordnu razinu od 1.530 dolara po unci.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙