FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oštro pale, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 19. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer se nakon upozorenja Standard & Poor'sa o mogućnosti smanjenja kreditnog rejtinga SAD-a ulagači povlače iz rizičnijih ulaganja.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,10 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Hong Kongu, Australiji i Šangaju.

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru oslabili su između 0,3 i 0,8 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,2 posto.

Azijske su burze pod pritiskom zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, nakon što je agencija Standard & Poor's upozorila da postoji mogućnost da će u iduće dvije godine smanjiti kreditni rejting SAD-a, ako se američka vlada i Kongres ne uspiju dogovoriti o smanjenju nabujalog proračunskog manjka.

Agencija je potvrdila najviši mogući rejting SAD-a od AAA, ali je snizila prognozu za rejting iz 'stabilne' u "negativnu'.

Moguće smanjenje rejtinga američkom državnom dugu značilo bi da bi vlada morala plaćati veće kamate na nove obveznice, te da bi porasla cijena kredita građanima i kompanijama, a to bi negativno utjecalo na potrošnju i cjelokupno američko gospodarstvo.

„Jučerašnji pad Wall Streeta ojačao je zabrinutosti ulagača po pitanju snage oporavka američkog gospodarstva. Dugoročno se može očekivati da će inozemni fondovi više ulagati u tržišta u razvoju, a manje u razvijena gospodarstva“, kaže Simon Liu, direktor u fondu Polaris Group.

Upozorenje S&P-a smanjilo je sklonost ulagača prema riziku i navelo ih na traženje sigurnijih utočišta za kapital.

Cijena zlata skočila je jutros pola posto, na 1.489 dolara po unci, nadomak rekordne razine od 1.497 dolara.

Na valutnim je tržištima, pak, euro pod pritiskom zbog dužničkih problema u eurozoni.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je s jučerašnjih 1,4375 na 1,4225 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 119,15 na 117,30 jena.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s jučerašnjih 82,90 na 82,40 jena.

Cijena se nafte, pak, stabilizirala. Nakon jučerašnjeg oštrog pada za 2,5 dolara, jutros se terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 107,05 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙