FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni uoči sjednice Feda

Autor: neba
TOKYO, 26. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, što je posljedica jučerašnjeg pada na Wall Streetu, ali i opreza ulagača uoči sjednice čelnika američke središnje banke koja bi mogla pokazati dolazi li do zaokreta u Fedovoj monetarnoj politici.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,2 posto, a više od 1 posto pale su i cijene dionica u Hong Kongu.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji i Šangaju oslabili su između 0,4 i 0,9 posto.

Jučerašnji blagi, ali ipak pad cijena dionica na Wall Streetu, nakon što je nekoliko kompanija izvijestilo o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, naveo je azijske ulagače na oprez.

Tokijski Nikkei indeks potonuo je više od 1 posto jer se ulagači plaše da će kvartalni poslovni rezultati japanskih kompanija biti slabi, s obzirom da je katastrofalni potres u ožujku narušio proizvodnju.

Jutros je cijena dionice Toyote pala 1,8 posto, nakon što je najveći svjetski proizvođač automobila izvijestio da je u ožujku njegova proizvodnja u Japanu pala za čak 62 posto zbog poremećaja u opskrbi dijelovima.

Pale su i cijene dionica drugih kompanija koje će ovih dana izvijestiti o poslovnim rezultatima. Dionice Canona, Komatsua i Honde pojeftinile su između 0,4 i 1,6 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke. Od Feda se ne očekuje povećanje ključnih kamata s rekordno niskih razina, no moguće su naznake kakvu će monetarnu politiku voditi u drugoj polovici godine.

Bit će zanimljivo, kažu analitičari, što će čelnici Feda poručiti, s obzirom da rast američkog gospodarstva usporava, dok s druge strane inflacijski pritisci, zbog rasta cijena sirovina i hrane, jačaju.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar jutros ojačao u odnosu na europsku valutu. Tečaj eura skliznuo je s jučerašnjih 1,4585 na 1,4525 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara pala je s 82,20 na 81,75 jena.

I euro je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj skliznuo sa 119,10 na 118,85 jena.

Pod pritiskom su i cijene nafte. Na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' pala je jutros za 90-ak centi, na 111,35 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙