FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze ojačale, dolar najslabiji u tri godine

Autor: neba
TOKYO, 21. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u tri godine, što se zahvaljuje odličnim kvartalnim poslovnim izvješćima američkih kompanija, dok je tečaj dolara pao na najnižu razinu u tri godine jer su ulagači skloniji rizičnijim ulaganjima.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,9 posto, dok su cijene dionica Šangaju, Hong Kongu, Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji porasle između 0,7 i 1,3 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, porastao je do 7,30 sati 1,1 posto, dosegnuvši najvišu razinu od siječnja 2008. godine.

Jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, potaknut boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija, oraspoložio je azijske ulagače.

Ponajviše su jutros porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, zahvaljujući odličnim rezultatima Applea, Intela, Yahooa…

Tako je dionica Samsung Electronicsa, najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, jutros poskupila 1,2, a Hynix Semiconductora 5,5 posto.

„Zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima kompanija, ponovno je porasla sklonost prema riziku, pa su se ulagači ponovno fokusirali ne samo na dionice, nego i valute s većim prinosima“, kaže Dariusz Kowalczyk, analitičar u banci Credit Agricole.

Zbog toga je jutros na valutnim tržištima dolar pod snažnim pritiskom. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, zaronio je jutros u jednom trenutku na samo 74,11 bodova, najnižu razinu od kolovoza 2008. godine.

Pritom je tečaj eura skočio na 1,4582 dolara, najvišu razinu u 15 mjeseci.

Posljedica je to procjena da će Europska središnja banka nastaviti povećavati kamatne stope, nakon što ih je nedavno povisila s 1 na 1,25 posto, a da će američki Fed još neko vrijeme držati ključne kamate na rekordno niskim razinama između nula i 0,25 posto.

Dolar je jutros oslabio i prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj pao s jučerašnjih 82,90 na 82,05 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, s jučerašnjih 119,30 na 119,75 jena.

Slabljenje dolara potaknulo je rast cijena sirovina. Cijena zlata dosegnula je jutros rekordnih 1.507 dolara po unci, a porasle su i cijene nafte.

Nakon što je već jučer skočila za više od 3 dolara, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku ojačala dodatnih 50-ak centi, na 111,98 dolara po barelu, dok se na Londonskom tržištu probila iznad razine od 124 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙