FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: dolar ojačao nakon vijesti o smrti bin Ladena

Autor: neba
TOKYO, 2. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na japanskoj i južnokorejskoj burzi cijene su dionica jutros porasle, dok je dolar odskočio s najnižih razina u tri godine, nakon vijesti da je ubijen vođa Al-Kaide Osama bin Laden.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 1,4 posto, a više od 1 posto porastao je i južnokorejski Kospi indeks.

U Australiji su, pak, cijene dionica pale oko 0,5 posto, dok se na burzama u Hong Kongu, Šangaju, Singapuru, Maleziji i Tajlandu zbog blagdana danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu od 0,1 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim tržištima zahvaljuje se rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u gotovo tri godine, a pozitivno je djelovala i vijest da je ubijen vođa terorističke mreže Al-Kaide Osama bin Laden.

„Smanjenje rizika po nacionalnu sigurnost vjerojatno će pozitivno utjecati na tržišta kapitala“, kaže Mohamed El-Erian, direktor u fondu PIMCO.

Osama bin Laden ubijen je u nedjelju u oružanom sukobu s američkim snagama u Pakistanu i Sjedinjene Američke Države su u posjedu njegova tijela.

Odmah nakon te vijesti američki terminski indeksi porasli su 0,9 posto, što najavljuje rast cijena dionica kada se danas počne trgovati na Wall Streetu.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar ojačao nakon vijesti da je bin Laden ubijen.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao 0,2 posto, na 73,15 bodova, nakon što je prošloga tjedna zaronio na samo 72,81 bod, najnižu razinu od srpnja 2008. godine.

Pritom je tečaj eura potonuo s 1,4816 dolara, koliko je iznosio u petak, na 1,4790 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara ojačala je 0,4 posto, na 81,50 jena.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao sa 120,25 jena, koliko je iznosio u petak, na 120,55 jena.

Zbog jačanja dolara, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula je jutros 1,3 posto, na 112,39 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙