FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar pad cijena sirovina uzdrmao svjetske burze

Autor: neba
ZAGREB, 8. svibnja 2011. (Hina) - Nakon dva tjedna rasta, prošloga su tjedna cijene dionica na svjetskim burzama oslabile, jer su ulagače uznemirili oštar pad cijena sirovina i makroekonomski podaci koji ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna oslabio 1,3 posto, na 12.638 bodova, dok je S&P 500 pao 1,7 posto, na 1.340 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 2.827 bodova.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku potonula je u četvrtak oko 10 posto, što je jedan od njezinih najvećih dnevnih padova u povijesti. Pritom je, po prvi puta od polovice ožujka, zaronila ispod razine od 100 dolara po barelu.

Bila je to posljedica podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američkog i njemačkog gospodarstva, snažnog rasta tečaja dolara i automatskog aktiviranja naloga za prodaju nafte u slučaju pada njezine cijene ispod ključnih razina.

Strahovanja da će slabljenje najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje izazvala su i oštar pad cijena drugih sirovina, od srebra i zlata, do prirodnog plina.

Reuters/Jefferies CRB indeks, koji prati cijene sirovina u svijetu, potonuo je prošloga tjedna oko 8 posto, što je njegov najveći tjedni pad od srpnja 2008. godine.

„Ovo možda znači da je puknuo balon napuhanih cijena sirovina“, kaže Hugh Johnson, direktor u tvrtki Hugh Johnson Advisors.

Cijene sirovina posljednjih su mjeseci dosezale najviše razine u više godina jer su ulagači očekivali da će rast najvećih svjetskih gospodarstava poticati potražnju za sirovinama. Mnogi analitičari upozoravali su, pak, da su cijene sirovina previsoke, s obzirom na spori oporavak gospodarstava.

Zbog oštrog pada cijena nafte i sirovina, pod najvećim su pritiskom prošloga tjedna bile dionice u energetskom i rudarskom sektoru.

Među rijetkim dobitnicima bio je, pak, zrakoplovni sektor jer pad cijena goriva pozitivno utječe na poslovanje tih kompanija.

Ipak, četverodnevni pad cijena dionica zaustavljen je u petak, jer su ulagače ohrabrili podaci da je u travnju u SAD-u broj zaposlenih porastao za 244.000, što je znatno više od očekivanja i treći mjesec zaredom kako se otvara više od 200.000 novih radnih mjesta.

Kako je pritom u privatnom sektor otvoreno 268.000 novih radnih mjesta, najviše od veljače 2006. godine, što ukazuje na snagu gospodarstva, ulagače nije pokolebao ni rast stope nezaposlenosti s 8,8 na 9 posto.

Dobri podaci s američkog tržišta rada ublažili su strahovanja da bi cijene dionica mogle pasti isto tako oštro kao i cijene sirovina.

Kolika je nesigurnost vladala na Wall Streetu, pokazuje i snažan rast VIX indeks Čikaške burze opcija. Prošloga je tjedna taj 'indeks straha' skočio 24,7 posto, što je njegov najveći tjedni skok u godinu dana. To pokazuje da su ulagači spremni plaćati više kako bi zaštitili svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 1,54 posto, na 5.976 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,30 posto, na 7.492 boda, a pariški CAC 1,17 posto, na 4.058 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 0,01 posto, na 9.859 bodova.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙