FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: odlična poslovna izvješća i dalje potiču rast cijena

Autor: neba
NEW YORK, 30. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su i u petak, četvrti dan zaredom, cijene dionica porasle, što se zahvaljuje nastavku niza boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 47 bodova, ili 0,37 posto, na 12.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 1.363 boda, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 2.873 boda.

Niz odličnih poslovnih izvješća za proteklo tromjesečje nastavio je jučer Caterpillar, kojemu je dobit u tom razdoblju bila čak pet puta veća nego godinu dana prije. Cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije porasla je 2,5 posto.

Dionica Goodyear Tire & Rubbera poskupila je, pak, 12 posto, nakon što je kompanija izvijestila o rekordnoj prodaji u prvom tromjesečju.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati potaknuli su i rast cijena dionica farmaceutskog diva Mercka, za 0,45 posto, te naftne kompanije Chevron, za 0,6 posto.

Veći rast vodećih indeksa onemogućio je pad cijena dionica Microsofta i Research in Motiona jer su poslovni rezultati tih kompanija bili slabiji od očekivanja.

Cijena dionice najvećeg svjetske softverske kompanija pala je 3, a proizvođača BlackBerrya čak 14 posto.

Odlični poslovni rezultati kompanija, visoka likvidnost i procjene da će američka središnja banka do kraja godine voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku potaknuli su posljednjih tjedana optimizam na tržištu.

Stoga su u drugi plan pali problemi, kao što su tenzije na Bliskom istoku, rast cijena sirovina i dužnička kriza u eurozoni.

No, obujam trgovanja i dalje je ispod prosjeka. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 7,17 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,7 milijardi.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks porastao je 2,4 posto, dok je S&P 500 ojačao 2, a Nasdaq indeks 1,9 posto. Pritom je Nasdaq indeks dosegnuo najvišu razinu u 10, a Dow Jones i S&P 500 u otprilike tri godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,52 posto, na 7.514 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 4.106 bodova. Na Londonskoj se burzi jučer nije radilo.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙