FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: terminski indeksi u padu zbog inflacije u Kini

Autor: scvi
NEW YORK, 14. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Rastuće cijene sirovina i zabrinutosti investitora oko jačanja inflacije u Kini spustile su danas terminske indekse na Wall Streetu.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u minusu 49 bodova, a tehnološki Nasdaq 16,5 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 7 bodova, te ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Apetit investitora za rizik znatno se smanjio zbog straha da će kineske vlasti ponovno zaoštriti monetarnu politiku. Naime, mediji špekuliraju da će stopa inflacije u Kini u ožujku dosegnuti 5,4 posto, što je iznad 5,2 posto koliko procjenjuju ekonomisti. Kineske vlasti taj podatak objavit će sutra ujutro.

Tržišni sudionici na oprezu su i u očekivanju objava novih financijskih izvješća kompanija. Pritom će najviše pozornosti pridavati mogućem utjecaju rastućih cijena sirovina na marže kompanija, te tome kako je na njihovo poslovanje utjecao poremećaj u opskrbi iz Japana nakon razornih prošlomjesečnih potresa i tsunamija u toj zemlji.

„Ove sezone objave financijskih izvješća očekujemo oprezne procjene kompanija za iduće poslovno razdoblje zbog inflacije i Japana, a to pritišće raspoloženje investitora. Procjenjujem da će se indeksi kretati u rasponu od 3 do 4 posto između najviših i najnižih vrijednosti ove sezone. Ne vidim katalizator za njihov daljnji značajniji rast“, ocjenjuje Peter Cardillo, ekonomist pri Avalon Partnersu.

Danas se očekuje objava financijskog izvješća Googlea. Analitičari procjenjuju da su njegovi neto prihodi porasli 25 posto na godišnjoj razini, na 6,32 milijarde dolara, a zarada s lanjskih 6,76 na 8,1 dolar po dionici.

Od makroekonomskih pokazatelja, očekuje se objava podatka o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u te indeksa proizvođačkih cijena za ožujak.

I na europskim burzama najvažniji indeksi su pod pritiskom zabrinutosti investitora zbog jačanja cijena sirovina, jer bi to moglo oslabiti osobnu potrošnju.

Trenutno je londonski Ftse indeks na gubitku 0,74 posto, na 5.965 bodova, frankfurtski DAX 0,6 posto, na 7.134 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 3.965 bodova.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙