FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze ojačale drugi tjedan zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 1. svibnja 2011. (Hina) - Prošloga su tjedna na svjetskim burzama cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, jer su odlični poslovni rezultati kompanija i procjene da će američka središnja banka i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku potaknuli optimizam.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna skočio 2,4 posto, na 12.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 1.363 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.873 boda.

Za Dow Jones i S&P 500 to su najviše razine od lipnja 2008., a za Nasdaq indeks još od prosinca 2000. godine.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo zaradama kompanija u prvom tromjesečju. Ulagače su oduševili Caterpillar, najveći svjetskih proizvođač teške mašinerije, naftni divovi Exxon Mobile i Chevron, potom Ford, Merck, Procter & Gamble, Goodyear Tire & Rubber…

„Multinacionalne kompanije objavljuju jako dobre brojke i najavljuju dobra vremena. Očito je da raste potražnja u svjetskom gospodarstvu, što pozitivno utječe na tržište kapitala“, kaže Joseph Benanti, direktor u tvrtki Roseblatt Securities.

No, neke su kompanije razočarale. Podbacili su, među ostalim, rezultati Microsofta i Research in Motiona, proizvođača BlackBerrya.

Ipak, velika većina kompanija u boljoj je poslovnoj 'formi' nego što se mislilo. Dosad je, prema podacima Reutersa, kvartalna izvješća objavilo oko 320 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksa, a čak 73 posto njih nadmašilo je svojim rezultatima očekivanja analitičara.

Pozitivno su na tržište utjecale i odluke američke središnje banke. Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su da će program otkupa 600 milijardi dolara vrijednih državnih obveznica završiti u lipnju, kako je i planirano.

Fed je također priopćio da gospodarski oporavak teče umjerenim tempom, da je rast inflacije privremen, te da se stanje na tržištu rada postupno poboljšava. Poručio je i da ključna kamatna stopa kroz produljeno razdoblje ostaje na rekordno niskoj razini od nula do 0,25 posto.

To je na tržištu protumačeno kao signal da će središnja američka banka i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku, što je i dosad djelovalo pozitivno na tržište kapitala.

Zbog toga ulagače nije pokolebao ni podatak o usporavanju rasta američkog bruto domaćeg proizvoda u prvom tromjesečju na 1,8 posto. Analitičari su očekivali rast od 2 posto, nakon što je u posljednjem lanjskom kvartalu gospodarstvo ojačalo 3,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,84 posto, na 6.069 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,0 posto, na 7.514 bodova, a pariški CAC 2,11 posto, na 4.106 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,72 posto, na 9.849 bodova.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙