FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Program gospodarskog oporavka se provodi i pokazuje rezultate, a da nismo donijeli takav program stanje u Hrvatskoj bilo bi puno gore, ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj prezentaciji svih Vladinih mjera koje su trebale potaknuti gospodarski oporavak. Premijerka je istaknula kako njezina konferencija nije odgovor na jučerašnje izlaganje guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Željka Rohatinskog koji je na skupu u Opatiji ocijenio da hrvatsko gospodarstvo stagnira te smanjio prognozu ovogodišnjeg rasta BDP-a na jedan posto. Ne želim s guvernerom komunicirati putem medija, nedavno smo razgovarali i tada nije iznosio katastrofične prognoze. Unatoč neovisnosti HNB-a, koju smo lani dodatno ojačali kroz ustavne izmjene, "nitko nije otok" i svatko treba dati svoj doprinos gospodarskom oporavku Hrvatske, rekla je Kosor. Vlada i dalje ostaje kod najave o rastu BDP-a u ovoj godini od 1,5 posto, što su dosad podržavali HNB i ostale mjerodavne institucije, a ta očekivanja temelji na uspješnoj provedbi programa gospodarskog oporavka i programa velikih investicija, napomenula je Kosor. Vlada također očekuje da će proračunski deficit u ovoj godini ostati u okviru predviđenih 14,9 milijardi kuna ili 4,3 posto BDP-a, te ne razmišlja o rebalansu proračuna, a ako bi do toga došlo rebalans bi mogao ići samo na niže. Kosor je pritom istaknula važnost donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti koji bi trebao onemogućiti bilo kakvo povećanje deficita.

ZAGREB - Predsjednik HSS-a i potpredsjednik Sabora Josip Friščić izjavio je kako guverner HNB-a Željko Rohatinski, koji je jučer rekao da Hrvatsku čeka dug i spor gospodarski oporavak, osim konstatacije stanja treba dati svoj doprinos kako bi se to stanje poboljšalo. Friščić je novinarima u Saboru, na pitanje vjeruje li premijerki Jadranki Kosor da mjere njezine vlade daju rezultata, ili guverneru Rohatinskom, odgovorio da je optimist, te da se zadani ciljevi neće ostvariti ako ne budu pozitivni, a svi, pa i guverner, ne daju svoj doprinos. "A da li će biti na ovom donjem pragu, što je izgovorio guverner, ili će biti viši..., očekujem da će se u realizaciji pokazati nešto viši rezultati, ali svi trebaju doprinositi. Nadam se da će svi dati svoj doprinos, pa i guverner. Osim konstatacije stanja, ima što činiti", rekao je. Doprinos guvernera i HNB-a Friščić vidi u rješavanju pitanja deviznih klauzula, kredita u 'švicarcima', koordinaciji između banaka kako bi se pojasnila rizičnost ulaganja u Hrvatskoj, itd.

ZAGREB - Optimizam je jedino što premijerka ima, izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić, komentirajući današnju ocjenu premijerke Jadranke Kosor kako bi u Hrvatskoj, da nije bilo Programa gospodarskog oporavka njezine vlade, bilo neusporedivo gore. "Optimizam premijerke je jedino što ona u ovom trenutku ima. Rezultata nema", ustvrdio je Linić novinarima u Saboru, upitan za komentar današnjeg premijerkinog predstavljanja rezultata spomenutog programa. "Premijerka pokušava već punih godinu dana govoriti da paketi mjera koje ima daju rezultata, ali ti rezultati nisu dobri. Ona pokušava reći da nije bilo tih mjera da bi rezultati bili još gori. Odgovor je ono što Rohatinski predviđa, a to je nažalost crni scenarij, i za građane i za gospodarstvo vrlo teška 2011. godina s padom aktivnosti i povećanjem nelikvidnosti i broja nezaposlenih i povećenjam broja onih koji neće tako lako dobiti plaću", ocijenio je Linić. Naglasio je kako nema investicija, dizanja gospodarske aktivnosti, da se nelikvidnost ne smanjuje nego povećava te da nema očekivanog sezonskog zapošljavanja.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o primjeni Statuta Međunarodnoga kaznenog suda (MKS) i progonu za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava, pa se za postupke vezane uz ratni zločin predviđa isključivo nadležnost županijskih sudova u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Pred domaćim sudovima u postupcima vezanima uz ratni zločin ubuduće će se moći koristiti dokazi međunarodnih kaznenih sudova, a kako bi se osiguralo neuplitanje izvršne vlasti, više se neće tražiti suglasnost ministra pravosuđa za imenovanje državnog odvjetnika za progon ratnih zločina. Radi usklađenja sa Zakonom o općem upravom postupku, izmijenjeni su zakoni o financijskoj policiji, o financijskom inspektoratu, o inspekciji cestovnog prometa i cesta, o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, o biljnom zdravstvu, o hrani, o morskom ribarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o javno-privatnom partnerstvu, te Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Donesene su i izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu, po kojima će se udžbenici, tiskani po starom udžbeničkom standardu, moći prodavati i iduće školske godine.

ZAGREB - U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas je potpisan ugovor o sufinanciranju rada savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji kojim je država za sedam skloništa ove godine osigurala dva milijuna kuna. Novčanu potporu danas su tako dobili sisački Centar za žene Adela - 318 tisuća kuna, Udruga za zaštitu obitelji U.Z.O.R. iz Rijeke - 219 tisuća, Autonomna ženska kuća Zagreb - 485 tisuća, Ženska pomoć sada - SOS telefon 163 tisuće kuna, Sigurna kuća Istra 272 tisuće, Udruga Brod iz Slavonskog broda 219 tisuća kuna te Ženska grupa Korak iz Karlovca 351 tisuću kuna. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić izjavio je kako je današnje potpisivanje ugovora o financiranju savjetovališta i skloništa za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji najbolji demanti tvrdnji da je zbog nedostatka novca upitno njihovo daljnje djelovanje.

ZAGREB - Šest od sedam ženskih skloništa i savjetovališta, koji su danas u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti potpisali ugovor o sufinaciranju u ovoj godini sa dva milijuna kuna, ugovor je ocijenilo izuzetno nepovoljnim jer se tim sredstvima ne može osigurati njihov opstanak, a dovedeni su u poziciji da ponuđeno prihvate ili da zatvore skloništa. Koordinatorica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tolle ističe kako su sredstava za skloništa iz godine u godinu sve manja, a novac stiže sve kasnije, pa će tako, kaže, sredstva za siječanj u najboljem slučaju skloništima biti isplaćena tek u svibnju.

VARAŽDIN - U Varaždinu je danas postavljen temeljni kamen za novi Centar za odgoj i obrazovanje Tomislava Špoljara, vrijedan 24 milijuna kuna. Početak radova očekuje se tijekom ovog mjeseca, a završetak 2013. godine i bit će, kako je rečeno, jedna od najmodernijih škola namijenjenih školovanju djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj. U društvu gradskih čelnika, predstavnika tog centra i izvođača radova, na mjestu bivše vojarne u Križanićevoj ulici temeljni je kamen postavio ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Centar će biti gotovo dvostruko veći od postojećeg u Graberju, imat će površinu od 4300 četvornih metara i bit će dostatan za 215 učenika s teškoćama u razvoju. Vrijednost investicije je 24 milijuna kuna, a financirat će je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa s 80 posto, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi s osam posto te grad Varaždin s 12 posto.

SPLIT - Svečanom sjednicom Gradsko je vijeće u splitskome HNK proslavilo Dan grada i blagdan Sv. Dujma, koji će se sutra proslaviti jutarnjim misnim slavljem, procesijom i cjelodnevnim kulturno-zabavnim programom na Rivi. U povodu proslave dana toga 17-stoljetnoga grada, gradonačelnik Željko Kerum podsjetio je nazočne na važne gradske projekte, među kojima je kao najvažnije istaknuo Zapadnu obalu i POS-ovu stanogradnju. Najavio je da će za nešto više od tjedan dana biti objavljen natječaj za izgradnju Zapadne obale kod negdašnjega hotela "Marjan". "U sklopu projekta Zapadne obale zaposlit ćemo 10.000 ljudi, a prvoga dana lipnja ćemo postaviti temeljni kamen za gradnju POS-ovih stanova na Kili, gdje će se stanovi moći kupiti po cijeni od 1000 eura po četvornome metru", poručio je među inim gradonačelnik Željko Kerum. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić rekla je da je to vijeće radilo u interesu građana i poštovalo sve propise pravne države. Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade za 2010. godinu: četiri skupne nagrade i tri osobne, a za životno djelo nagrađeno je pet osoba.

ZAGREB - Posada helikoptera Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a danas prijepodne, hitnim medicinskim letom helikopterom MI-8 MTV prevezla je 82-godišnjeg državljanina Velike Britanije s otoka Korčule do KBC Split, priopćilo je Ministarstvo obrane. Pacijent se nalazio na turističkom kruzeru u korčulanskoj luci, a hitno zbrinjavanje helikopterom našeg ratnog zrakoplovstva zatraženo je zbog njegovih zdravstvenih poteškoća, stoji u priopćenju. Posade Eskadrile transportnih helikoptera od početka ove godine prevezle su 78 pacijenta, dok su u prošloj godini imale više od tisuću medicinskih letova, te sudjelovali u spašavanju 376 domaćih i stranih pacijenata, navodi se u priopćenju MORH-a.

PULA - Rješenjem istražnog suca danas je ukinut pritvor prvookrivljenoj Vinki Cetinski i drugookrivljenome Marinu Sorgi u slučaju zloporabe pri kupnji i prodaji nekretnina za tvrtku "Kermas ulaganja" u vlasništvu Danka Končara, priopćeno je danas iz Županijskog suda u Puli. U rješenju o puštanju na slobodu određena im je mjera opreza, tj. zabranjeno im je uspostavljanje kontakta i razgovora, izravno i preko trećih osoba sa svjedocima koji će se ispitati u daljnjem tijeku istrage. Trećeokrivljenom Borisu Sorgi i četvrtookrivljenome Željanu Hrvatinu produljen je pritvor, na istoj zakonskoj osnovi po kojoj je bio i određen.

SPLIT - Splitsko-dalmatinska policija osumnjičila je 69-godišnjeg načelnika općine Sutivana na Braču da je od 2006. do 2008. počinio više kaznenih djela kojima je oštetio općinski proračun za 953 tisuće kuna. Policija je priopćila, ne navodeći da je riječ o načelniku općine, kako je utvrđeno da je 69-godišnjak, koristeći se svojim položajem, 63-godišnjakinji omogućio da vodi poslove za koje nije bio sklopljen ugovor, a koje je naplaćivala iznad propisanih tarifa i tako je stekla protupravnu imovinsku korist od 545 tisuća kuna. Osim toga, 69-godišnjak je 2008. bez suglasnosti mjerodavnog tijela, sklopio sporazum s jednim poduzećem o financiranju radova, a zatim je od dvaju poduzeća naručio i izradu projektne dokumentacije vrijedne 367 tisuća kuna.

(Hina) xtdel ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙