FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 14. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB

Hrvatski sabor sjednicu danas nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o rudarstvu. Važećim Zakonom o rudarstvu propisana je obveza nositelja odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina i koncesionara za eksploataciju mineralnih sirovina da nadoknade štetu koju prouzrokuju provođenjem istraživanja ili eksploatacijom mineralnih sirovina, osim ako se dokaže da je šteta nastala uslijed više sile, radnjom oštećenika ili treće osobe. No, predloženim izmjenama propisala bi se i obveza fizičkim i pravnim osobama, koje vrše istraživanje i eksploataciju bez potrebnih odobrenja, da nadoknade štetu vlasniku za zauzeto zemljište, odnosno državi za vrijednost mineralne sirovine, kao i troškove sanacije zemljišta. Predložena je i obveza nositelja odobrenja eksploatacijskog polja na kojem nije ishođena koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina u gospodarske svrhe da vode evidenciju o rezervama mineralnih sirovina i o tome dostavljaju podatke resornom ministarstvu. Propisano je i da vlada uredbom određuje vrijednost mineralne sirovine, kao i mogućnost obročne otplate duga s osnove štete nastale ilegalnim istraživanjem ili eksploatacijom, a naplaćeni iznos postaje prihod državnog proračuna.

RIJEKA

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović jučer su obišli gradilište islamskog centra u Rijeci. Ivo Josipović je rekao da se veseli otvorenju islamskog centra te da je taj objekat dokaz da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda, ali i zemlja nacionalnih manjina. Hrvatski Ustav jamči vjerske slobode i nacionalna prava, rekao je Josipović. "Sretan sam da se i ovdje pokazuje da su Hrvatska, Primorsko-goranska županija i Rijeka jedna od onih mjesta gdje se može slobodno živjeti i iskazivati svoju vjersku i nacionalnu pripadnost. Siguran sam da će ovaj centar biti još jedna centar prijateljstva i povjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, između katolika, muslimana, pravoslavaca i svih drugih", rekao je hrvatski predsjednik. Bakir Izetbegović je kazao da je pozitivno iznenađen viđenim, te da je riječ o prekrasnom i upečatljivom objektu. Gradnja riječkog, nakon zagrebačkog islamskog centra, pokazuje da u Hrvatskoj ostvarivanje vjerskih prava ne ostaje samo na riječima, kazao je Izetbegović. Član predsjedništva BiH Izetbegović je ovom prigodom pozvao Bošnjake u Hrvatskoj da se na popisu stanovništva opredijele kao pripadnici svoje nacionalne zajednice. Josipović je pozvao pripadnike svih nacionalnih manjina u zemlji da se slobodno nacionalno izjasne i pripadnike različitih religija da se slobodno izjasne o vjerskoj opredijeljenosti, istaknuvši da se ovom prigodom posebno obraća Bošnjacima.

ZAGREB

Uputnica izabranog liječnika nema veze s potrošnjom skupih radioloških pretraga, jer pacijente na pretrage tipa CT, MSCT ili pet CT izabrani obiteljski liječnici nikada ne upućuju samoinicijativno, već na preporuku liječnika specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite (SKZ), priopćila je večeras Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), koja smatra da da HZZO izlazi u susret privatnom, tržišnom, zdravstvu. Koordinacija tako odgovara na tvrdnju HZZO-a kako HZZO plaća privatnim zdravstvenim ustanovama samo usluge obavljene na temelju uputnice izabrana liječnika, pa tako i poliklinici Medikol. Zdravstvene ustanove ugovorene u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti, kamo pripada i Medikol, zdravstvenu zaštitu provode isključivo na temelju uputnice izabranoga liječnika primarne zaštite ("crvena uputnica") te ne mogu, ističe HZZO u priopćenju prošloga tjedna, same sebi upućivati pacijente i na taj način odlučivati za koju će namjenu potrošiti ugovorena sredstva. Itekako je moguće da bolnički liječnik, koji radi honorarno u privatnoj poliklinici, za vrijeme redovnoga rada u državnoj bolničkoj ustanovi savjetuje pacijente da skupe radioološke preglede obave u privatnoj poliklinici za koju oni dodatno rade, kaže se u priopćenju Koordinacije. To nije, ističe se, kazneno djelo, već je posljedica "katastrofalanog propusta organizacije sustava na način da se potiče odljevanje novca građana u privatne džepove, bez znanja i utjecaja samih osiguranika". Ističu da je primarna zdravstvena zaštita, koja je u cijelom civiliziranom svijetu temelj zdravstvene zaštite jer je najekonomičnija, a u Republici Hrvatskoj ima dugu povijest, spala na maćehinski odnos i zdravstvene blagajne i ministarstva prema njoj. Taj dio sustava, od kojega se očekuje 80 posto obavljenoga zdravstvenog posla, dobiva samo četiri posto dijela "zdravstvenog kolača", navodi Koordinacija u priopćenju.

KASTAV

Nova školska sportska dvorana u Kastvu kraj Rijeke, u čiju su izgradnju uložena 34 milijuna kuna, sinoć je svečano otvorena. Gradnju dvorane, ukupne površine 2850 četvornih metara i gledalištem sa 600 mjesta, u kojoj su uređene i prostorije za razne dodatne sadržaje, financirali su Grad Kastav i Primorsko-goranska županija. Radi bolje prometne povezanosti novog objekta izgrađena je pristupna cesta vrijedna oko 4 milijuna kuna. Projekt je izradio Šport projekt iz Samobora, a glavni izvođač je bila tvrtka Team iz Čakovca.

ZAGREB

Znanstvena tribina u povodu obilježavanja 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održana je večeras u Matici hrvatskoj u Zagrebu. Od osnutka Akademije uloga njezina osnivača biskupa Josipa Jurja Strossmayera nezaobilazna je, kao što su nezaboravna i imena šesnaestorice prvih redovitih članova, rekao je akademik Nenad Trinajstić. Među svim dosadašnjim predsjednicima Akademije bio je samo jedan kemičar - Gustav Janaček, napomenuo je kemičar Trinajstić. Akademija je nekoliko puta mijenjala ustroj i naziv, rekao je Trinajstić, podsjetivši kako je današnji naziv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uveden 1991. „Taj je naziv već bio u uporabi od 1941. do 1945.“, rekao i dodao kako su jugoslavenske komunističke vlasti od 1945. do 1947. Akademijino ime promijenile u Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti. Podsjetio je kako je Strossmayer htio osnovati Akademiju za južnoslavenske narode, no car je odbio potvrditi osnivanje sve dok iz njezina naziva nije maknuto nacionalno ime. Zato je Akademiju potvrdio tek 1866., premda je osnovana 1861., a taj je nadnevak utemeljenja došao u prvi plan tek u Republici Hrvatskoj, rekao je Trinajstić. Trinajstić je napomenuo kako se po nazivu razreda mogao pratiti odnos vlasti prema hrvatskom jeziku jer su, istaknuo je, u pojedinim razdobljima u njihovim imenima mijenjani hrvatski nazivi.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙