FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 6. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Hrvatska je Vlada na današnjoj sjednici prihvatila prvo izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava), a premijerka Jadranka Kosor ponovila je kako cilj ostaje dovršenje pristupnih pregovora s EU do kraja lipnja. "Naš cilj i dalje, unatoč osporavanjima iz političke javnosti, ostaje kraj lipnja za završetak pregovora. Taj cilj je dohvatljiv, mi to možemo", kazala je premijerka Kosor. Radimo i na ispunjavanju svih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23 kako je planirano, objasnila je premijerka predstavljajući prvo izvješće o ispunjavanju mjerila za zatvaranje tog poglavlja, a slijedom privremenog izvješća Europske komisije od 2. ožujka ove godine. To privremeno izvješće bila je jedina točka Vladine sjednice, a Vlada je o njemu raspravljala uoči sutrašnjeg posjeta Hrvatskoj predsjednika Europske komisije Jose Manuela Barrosa i povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. "Tome se veselimo, iskazujemo srdačnu dobrodošlicu predsjedniku Komisije sa suradnicima", kazala je premijerka Kosor koja je uvjerena da će to biti dobri i korisni razgovori. Prvo izvješće slijedi deset mjerila za zatvaranje Poglavlja 23, a poseban je naglasak na nastavku reforme pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, zaštita manjinskih prava, zbrinjavanje prognanika i izbjeglica, te suđenje za ratne zločine.

ZAGREB - Na zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije u vezi s Nacionalnim programom za Hrvatsku u okviru Programa IPA-komponenta Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu, izvijestio vladin Ured za odnose s javnošću. Ocjenjeno je da sklapanje tog sporazuma pridonosi ukupnom procesu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Vlada je prihvatila Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za razvojnu politiku gospodarskog oporavka. Riječ je o zajmu od stopedesetmilijuna eura,

ZAGREB - Vladajući i oporbeni klubovi zastupnika podržali su popodne izmjene Zakona o odgovornosti pravnih osoba predložene kako bi se uskladio s novim Zakonom o kaznenom postupku i ostalim zakonima, s tim da su iz SDP-a i HNS/HSU ustvrdili da su, osim tehničkih izmjena, očekivali i dodatno pooštravanje nekih odredbi. "Neke tvrtke su formirane 'ad hoc' samo da bi obavile neki unaprijed dogovoreni posao ili da bi isisavale državni novac po sistemu - posao javan, dogovor tajan - a to nije moguće bez povezanosti s politikom i zato bi trebalo pooštriti i odgovornost političkih stranaka", kazala je Ingrid Antičević Marinović (SDP). Upozorila je na inertnost Ureda za sprečavanje pranja novca jer se, tvrdi, ne zanimaju kako to da tvrtke osnovane s minimalnim kapitalom poslije ostvaruju ogromnu dobit. "Nitko nije pitao ni bivšeg premijera odakle mu 'keš' za formiranje nekoliko firmi, a Ured za to služi", dodala je. Ana Lovrin (HDZ) joj je spočitnula da nepotrebno senzacionalistički opisuje kaznena djela. Na nama je da donesemo dobre zakone i zakonske odredbe kako bi se mogao provoditi kazneni progon i da tijela koja se bore protiv korupcije i kriminala imaju za to odgovarajuće alate, kazala je. "I ovim smo zakonom", dodaje Lovrin, "potvrdili čvrsto opredjeljenje protiv organiziranog kriminala".

ZAGREB - Prosvjed na kojemu nekoliko desetaka prosvjednika traži ostavku vlade i raspisivanje prijevremenih izbora počeo je oko 19 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Prosvjednici su uzvicima "Jaco, odlazi", "Mi vas plaćamo", "Lopovi" i "Prodane duše" te glasnim zviždanjem ometali otvorenje shoping centra "Cvjetni" za VIP uzvanike, koje je večeras na Cvjetnom trgu okupilo mnoštvo građana. Svečano otvorenje "Cvjetnog" za VIP goste čuvaju jake policijske snage, a za sada je bilo nekoliko manjih izgreda. Prosvjednici nose hrvatske zastave i balone sa zastavom EU-a na kojoj je prosti natpis. Na sredini Cvjetnog priredili su performans gaženja HDZ-ove zastave. U Gundulićevoj ulici stvarale su se gužve i zastoji u prometu.

ZAGREB - Da bi se riješilo pitanje financiranja autonomnih skloništa i savjetovališta za žene i njihovu djece koji su preživjeli nasilje, njihovi su predstavnici danas na sastanku u Zagrebu zatražili da država u hitnom postupku, prije nego završe pregovori i Hrvatska uđe u EU, donese zakon o financiranju skloništa. Sastanak u Europskom domu pod nazivom "Kolektivno zatvaranje šest od ukupno sedam autonomnih skloništa/savjetovališta za žene i njihovu djecu koji su preživjeli nasilje" sazvali su kako bi upozorili na potpun nedostatak novca za rad, zbog čega im prijeti zatvaranje vrata. Problem je, kažu, s nekim županijama, primjerice Zagrebačkom, te gradovima koji im ne daju novčanu potporu. Državni tajnik u ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić rekao je kako ministarstvo svojim primjerom pokazuje kako se profesionalno i pošteno financiraju skloništa te da su ove godine za tu svrhu predvidjeli gotovo 2,600.000 kuna. Podsjetio je kako nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji nalaže da osim ministarstva skloništa financiraju i županije i gradovi, po načelu svatko po 30 posto, ali da neki od njih koji ne daju novac te je najavio sastanak s predstavnicima gradova i županija kako bi ispunili svoju obvezu.

ZABOK - Radnik na gradilištu poginuo je danas u Bedekovčini kad je pao sa šest metara visoke skele, izvijestila je krapinsko-zagorska policija.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 21-godišnji djelatnik poduzeća "Ciglenica" d.o.o. iz Zaprešića, dok je hodao po skeli, zajedno s daskama s visine od šest metara pao na betonsku podlogu te odmah preminuo. Očevid je obavila istražna sutkinja Županijskog suda Mirjana Matijanec, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Kulturna manifestacija "Tjedan dobre knjige", kojom se želi vratiti značaj čitanju i knjigama, po prvi će se put ove godine od 14. do 20. travnja održati u stotinjak knjižara u 30-ak gradova diljem Hrvatske. Osnovni cilj projekta je promjena percepcije knjige te isticanje dostupnosti raznih izdanja, prilagođenih svačijem ukusu, dobi, interesu i novčanim mogućnostima, ističe organizator Udruga za zaštitu prava nakladnika "Zana", koja za čitatelje i one koji će to tek postati, priređuje akcije poklon-knjiga te raznovrsni program književnih događanja. Tema prvog izdanja "Tjedna dobre knjige" je "Putovanje", a publici će je tijekom Tjedna predstavljati "ambasador putovanja" Hrvoje Šalković, pisac koji je u posljednjih 12 godina proputovao više od sto država na sedam kontinenata.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙