FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Načelnik kriminalističke policije Republike Hrvatske Vitomir Bijelić rekao je da istraga u slučaju Daimler još nije zaokružena, a s obzirom na to da su tri sobe osumnjičene kao odgovorne, a ne kao službene osobe, slučaj nije u nadležnosti Uskoka. Slučaj Daimler nije više u nadležnosti Uskoka jer jer u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, rekao je Bijelić sinoć u trećem Dnevniku Hrvatske televizije. Protiv trojice osumnjičenika u aferi Daimler Marka Vukovića, Ivana Žabčića i Tomice Godeca karlovačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je jučer pokretanje istrage i 30-dnevni pritvor. Oni su uhićeni u utorak, u predistražnom postupku saslušani i nakon toga im je određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati. Bijelić je pojasnio kako kazneni zakon i zakon o Uskoku pozna nadležnost u odnosu na ova kaznena djela koja se stavljaju na teret trojici osumnjičenih - zlouporaba položaja i ovlasti te dodao kako je bitan uvjet da bi bili pod Uskočkom nadležnosti svojstvo osumnjičenika da je službena osoba. U ovom slučaju riječ je o odgovornoj osobi, rekao je Bijelić. Napomenuo je kako istraga još nije zaokružena do kraja jer trag novca upućuje na 1.850.000 eura, a čelnici Daimlera u SAD-u su priznali da su podmitili dužnosnike u Republici Hrvatskoj sa 4.800.000 dolara.

- Bijelić je potvrdio kako je policija sinoć dobila nalaz vještačenja DNA metodom koji upućuje na to da ostatci lubanje nedavno pronađene na zagrebačkom Jarunu pripadaju pokojnom Cvetku Simiću. Dijelovi tijela bez glave srbijanskog kriminalca Cvetka Simića pronađeni su lani u ožujku u obližnjem jezeru Jarunu.

ZAGREB - Stotinjak prosvjednika, okupljenih oko društvene mreže Facebook i građanskih udruga, tražeći ostavku vlade blokiralo je sinoć promet Gundulićevom ulicom i ulaz u novu garažu u Varšavskoj ulici, a nakon dvosatnog prosvjeda mirno su se razišli u 21 sat kod Kamenitih vrata. Po podacima policije, prosvjedovalo je 50 do 60 osoba, od kojih je jedna privedena zbog vrijeđanja policijskih službenika. Prosvjednici su se okupili u 19 sati na Cvjetnom trgu, a šetnju su većinom ograničili na obilaženje Shopping centra "Cvjetni", u kojemu je istodobno bilo svečano otvorenje novoga kompleksa za VIP goste, uz jako osiguranje zaštitara, temeljne i interventne policije. Obilazeći kompleks na relaciji Cvjetni - Varšavska - Gundulićeva, na desetak minuta uspjeli su prešetavanjem zaustaviti promet Gundulićevom, na što je reagirala interventna policija koja je kordonima osigurala promet i ulaz u novu garažu. Glasnim zviždanjem i povicima "Jaco, odlazi!", "Lopovi", "Platite pa jedite", "Čuvate mafiji", "Mito i korupcija", prosvjednici, zaogrnuti hrvatskim zastavama, nastojali su ometati otvorenje, a bilo je i naguravanja i pojedinačnih pokušaja da se mimo osiguranja uđe u novi centar.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će početi sjednicu prijedlogom novoga Zakona o socijalnoj skrbi u prvom čitanju. Taj je zakonski prijedlog izazvao brojne prijepore u javnosti i prije nego što je došao na dnevni red Sabora. Tako iz Vlade, kao predlagača, tvrde da žele pravičniju raspodjelu socijalne skrbi, a riječ je o ukupno devet milijardi kuna godišnje, dok iz SDP-a traže njegovo povlačenje uz ocjenu da će "poništiti i ono malo što je u Hrvatskoj ostalo od sustava socijalne skrbi". Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović tvrdi da novim zakonom niti jedno socijalno pravo nije ukinuto ili smanjeno, već da se neka prava i proširuju. Tako se osnovica za pomoć za uzdržavanje samaca vezuje uz liniju siromaštva i povećava s 500 na 600 kuna, a obiteljima s dvoje i više djece s teškoćama u razvoju omogućuje se da i drugi roditelj može steći status njegovatelja. Navodi da osnovice za ostvarivanje novčane naknade više neće biti fiksne, a iznos potpora, novčanih naknada vezuje uz proračunsku osnovicu i ostaje 500 kuna. Jasnije se definira i imovinski cenzus odlučujući za ostvarivanje prava na socijalnu pomoć. Uz ostalo, po tom bi prijedlogu radno sposobni korisnici koji odbiju ponuđeni posao mogli ostati i bez socijalne pomoći, a morat će se odazivati na pozive za humanitarni rad.

ZAGREB - Aktualni prioriteti i perspektive zatvaranja pregovora u Poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava) bili su tema jučerašnjeg okruglog stola održanog u Kući ljudskih prava na kojemu su organizacije civilnoga društva istaknule deset zahtjeva koje smatraju ključnim za zatvaranje toga poglavlja. Prvi od tih zahtjeva jest da se objave svi dokumenti koji se odnose na pregovore, a naročito na zatvorena pregovaračka poglavlja, akcijski planovi za zatvaranje Poglavlja 23 i za procesuiranje ratnih zločina, te kompletna pravna stečevina EU na hrvatskom jeziku, priopćila je Kuća ljudskih prava koja je, uz potporu Savjeta za razvoj civilnoga društva, i organizirala okrugli stol.

ZAGREB - Dvije najnovije knjige koje je objavio Glas Koncila - studija "Vjeronauk – izazov Crkvi i školi" autora Valentine Blaženke Mandarić, Alojzija Hoblaja i Ružice Razum te zbornik "Identitet kao odgojno-obrazovna vrjednota" koji su uredile Valentina Blaženka Mandarić i Ružica Razum predstavljene su sinoć u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta. Studija koju u autorstvu supotpisuje troje profesora Katoličkoga bogoslovnog fakulteta (KBF) Sveučilišta u Zagrebu donosi rezultate empirijskog istraživanja na području Zagrebačke nadbiskupije. Recenzent profesor na KBF-u Josip Baloban rekao je da studija znanstveno objektivno i argumentirano uvjerava da konfesionalni vjeronauk ima opravdano mjesto u školskom sustavu iz osobnih, religioznih i kulturoloških razloga. Zbornik "Identitet kao odgojno-obrazovna vrjednota" donosi osam izlaganja posvećenih identitetu koja su tijekom prošle godine u sklopu tribine "Zajednički vidici" Ureda Zagrebačke nadbiskupije za vjeronauk u školi održali ugledni teolozi i profesori.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙