FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ČAKOVEC - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor bila je danas u Podturnu na svečanosti u povodu završetka radova na nasipu rijeke Mure kod Podturna i Lončareva naselja. Premijerka se u govoru prisjetila 2005. i odluke hrvatske vlade da se krene u izgradnju nasipa. Sada šest godina kasnije, kako je rekla, može se vidjeti realizacija tog projekta. Kosor je izrazila veliko zadovoljstvo odrađenim poslom, ali, naglasila je, tu se neće stati, nego će se projekt nastaviti dalje. Osim na katastrofalne poplave 2005., podsjetila je na poplave 2010. te istaknula da je iz pretpristupnih fondova Europske unije nakon njih dobiveno pet milijuna eura. Premijerka je rekla da se u Međimurskoj županiji najbolje vidi što se može učiniti kad svi rade zajedno, bez obzira na politički predznak. Ono što je dobro za Međimurje dobro je i za Republiku Hravatsku u cjelini, rekla je Kosor. Međimurski župan Ivan Perhoč pohvalio je trud vlade na obrani od poplava i na sustavu natapanja koji je pušten u rad prije tjedan dana. Radovi na nasipu u dužini od 2200 metara, od čega se 1450 metara odnosi na Podturen, a ostatak na nasip uz Lončarevo naselje u kojemu žive Romi, počeli su 2008., a vrijedni su 14,3 milijuna kuna. Nasip je dio investicija Hrvatskih voda vrijednih 80 milijuna kuna, kojima se nakon katastrofalnih poplava 2005. želi utvrditi desna obala Mure, od njezina ulaska u Hrvatsku do ušća u Dravu.

ZAGREB - Konferencija "Jedinstvo uz pomoć znanja - zajedno do konkurentnije Hrvatske", na kojoj su predstavljeni rezultati Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" kojim se znanost promiče kao temelj izgradnje konkurentnog gospodarstva, održava se danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" djeluje u sklopu Hrvatskog projekta tehnologijskog razvoja financiranog zajmom Svjetske banke, a osnovalo ga je 2007. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Dosad je Fond financirao osamdeset znanstveno-istraživačkih projekata, odabranih na natječajima, od kojih je trideset još u tijeku. Kroz projekte Fonda omogućen je prijenos znanja i tehnologija važnih za daljnji razvoj hrvatskog inovativnog potencijala, a njihovom provedbom aktivno smo radili na razvoju kompetencija i znanja potrebnih za natjecanje u međunarodnoj zajednici što dokazuje i 51,3 milijuna kuna privučenih iz Sedmog okvirnog programa EU za istraživanje i tehnološki razvoj, naglasio je ministar Radovan Fuchs. Hongjoo J. Hahm, voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj nazvao je rezultate tih projekata impresivnima, napomenuvši kako u Hrvatskoj postoje izvrsni znanstvenici i baza znanja.

VUKOVAR - Prostoriju za magnetsku rezonancu, u koju je uloženo 8,3 milijuna kuna, svečano je danas u vukovarskoj Općoj bolnici otvorio potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović. Po riječima ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac, magnetski rezonator služit će za dijagnostičko otkrivanje raznih vrsta bolesti i jedini je na području Vukovarsko-srijemske županije. "Do sada su naši pacijenti morali ići u Osijek ili u Zagreb i u prosjeku čekati na pregled do šest mjeseci", istaknula je, dodajući kako očekuje da će do jeseni završiti obnova vukovarske bolnice u koju je dosad uloženo oko 200 milijuna kuna. Potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je kako je Vukovar "simbol ratnog zdravstva u Hrvatskoj, a ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac hrvatska herojina". "Nećemo se umoriti i prestati ulagati u hrvatsko zdravstvo. Vukovarska bolnica prije samo nekoliko godina poslovala je s gubitkom oko 50 milijuna kuna, a danas je na pozitivnoj nuli", rekao je ministar, dodajući kako "ulaganje u zdravstvo nije trošak hrvatske države", nego budućnost.

ZAGREB - Na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova predstavnice sedam autonomnih tajnih skloništa za zlostavljane žene i djecu predstavile su danas vlastiti nacrt prijedloga zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa, za čije bi financiranje trebalo godišnje izdvojiti 7,5 milijuna kuna. Ova je vlada u svom mandatu učinila najviše za ravnopravnost spolova - više od svih dosadašnjih vlada i to treba javno priznati, kazala je Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb zatraživši da zakon ide u hitnu saborsku proceduru i to prije izbora da se, kako je rečeno, izbjegne politiziranje tog problema uoči izbora. Autorica tog zakonskog prijedloga Sanja Bezbradica Jelavić upozorila je da ukoliko se hitno ne donese zakon o financiranju autonomnih ženskih skloništa prijeti zatvaranje 120 mjesta za žene žrtva obiteljskog i svakog drugog muškog nasilja te njihovu djecu. Po prijedlogu zakona, skloništa bi se trebala financirati iz državnog proračuna, proračuna županija i gradova te ostalih izvora.

VUKOVAR - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata ubijenim, poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u obrani Vukovara te misom zadušnicom koju je u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović, u Vukovaru je obilježan Dan grada i blagdan zaštitnika sv. Filipa i Jakova. Vijence je na groblju položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, grada predvođeno gradonačelnikom Željkom Sabom, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara predvođeno predsjednikom Ivom Kovačićem te grada Dubrovnika.

RIJEKA - Klub vijećnika HDZ-a u riječkome Gradskom vijeću (GV) predao je danas zahtjev da se s dužnosti predsjednice toga vijeća razriješi Dorotea Pešić-Bukovac (IDS), izvijestili su danas na konferenciji za novinare članovi tog kluba. Potpredsjednica GV-a Vesna Buterin (HDZ) rekla je kako to nije samo zahtjev za smjenom, nego je riječ i o zahtjevu za minimumom demokracije u GV-u jer u sadašnjim odnosima tog minimuma nema. Rekla je da je zahjev predan nakon više upozorenja te istaknula da koaliciju Tvoja Rijeka, u kojoj je i IDS i koja je osvojila vlast na lokalnim izborima, ne daje pravo da se ponaša na ovaj način, tj. po diktatu gradonačelnika Vojka Obersnela. Buterin je ocijenila da se u koaliciji Tvoja Rijeka ponašaju po dvostrukim pravilima i da se pravila demokracije koja traže u Saboru ne poštuju u Rijeci te da sve to ruši ugled GV-a i vijećnika.

VUKOVAR - Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je da je završena kriminalistička istraga u vezi s Borovim Selom, danas Borovom, gdje je od 19. do 21. studenoga 1991. godine ubijeno ili nestalo 38 osoba, odvedenih nakon pada Vukovara iz gradske četvrti Borova naselja i "Borovo Commercea", u kojemu je bio odjel vukovarske ratne bolnice. "Utvrđeno je da je 51-godišnjak iz Borova kao komandant Štaba teritorijalne obrane JNA Borova Sela" tijekom ratnih sukoba na teritoriju Republike Hrvatske dopustio da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene civile i branitelje zarobljene u Vukovaru u krugu poduzeća 'Borovo Commerce' i u Borovu naselju, navodi policija. Osumnjičenik je u odsutnosti prijavljen Županijskome državnom odvjetništvu u Vukovaru zbog počinjenoga kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - ratnog zločina protiv civila, navodi se u priopćenju policije. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Radenku Alavanji iz Borova Sela.

ZAGREB - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su identificirani posmrtni ostatci devet osoba smrtno stradalih tijekom Domovinskog rata 1991. i 1992. godine, a riječ je o posmrtnim ostacima ekshumiranima na području pet županija. Posmrtni ostatci ekshumirani su na području Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske Brodsko-posavske županije. Nakon današnje identifikacije u Republici Hrvatskoj se još traga za 1820 osoba, od kojih je 1009 osoba nestalo 1991./92. godine, dok je 811 osoba nestala 1995..

ZAGREB - Upis djece u prvi razred osnovne škole započet će u četvrtak, 5. svibnja, i trajat će do 7. svibnja, izvijestio je danas zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport koji navodi da se planira upisati 7.946 djece u 307 razrednih odjela te 106 redovnih osnovnih škola. Upisu u prvi razred mogu pristupiti djeca koja su do 1. travnja 2011. imala navršenih šest godina života, a upisuju se u školu prema mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta u Gradu Zagrebu. Prije upisa obvezan je pregled djeteta radi utvrđivanja njegova psihofizičkog stanja. Pregled djeteta provodi stručno povjerenstvo koje čini školski liječnik, pedagog, psiholog i defektolog škole koju bi dijete trebalo upisati. Ukoliko dijete do 1. travnja nije navršilo šest godina života, nije školski obveznik. Međutim, roditelj može podnijeti zahtjev za prijevremeni upis, pišu u Gradskom uredu i navode da je u školskoj godini 2010./11. bilo ukupno 140 tih đaka.

ZAGREB - Novinarka HTV-a Branka Slavica proglašena je danas na svečanosti u Novinarskom domu novinarkom 2010. godine, a nagradu je dobila za izvještavanje s potresom razorenog Haitija. Za najprestižniju novinarsku nagradu koja se tradicionalno dodjeljuje na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja bili su nominirani i Branimir Pofuk iz Jutarnjeg lista te slobodni novinar Ivica Radoš.

ZAGREB - U sklopu Crvene oktave 6. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na koncertu posvećenom velikom skladatelju i pijanistu-virtuozu Franzu Lisztu, nastupit će pijanist Lovro Pogorelić, izvijestila je danas Zagrebačka filharmonija. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će kineski maestro Muhai Tang. Na početku koncertne večeri Pogorelić će izvesti Lisztovu poznatu simfonijsku pjesmu Les Preludes, a zaključit će ju još jednim Lisztovim slavnim orkestralnim ostvarenjem, simfonijskom poemom Tasso: Tužaljka i trijumf. Na koncertu, kojim se Zagrebačka filharmonija priključuje obilježavanju velike 200. obljetnice od Lisztova rođenja, izvest će dva kultna Lisztova ostvarenja - Prvi klavirski koncert te Prokletstvo za klavir i gudački orkestar.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙