FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 1. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti z Hrvatske u 12,30 sati:

OKUČANI - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstva podno središnjeg križa u Spomen-parku hrvatskim vitezovima, u Okučanima je obilježena 16. obljetnica vojno-redarstvene akcije "Bljesak" kojom su hrvatske snage tijekom 1. i 2. svibnja 1995. godine oslobodile zapadnu Slavoniju. Vijence je položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u akciji "Bljesak". U ime predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske, vijenac je položio i svijeću zapalio načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić. Počast poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odalo je i izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te Vlade koje je predvodio ministar hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić zajedno s udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Akcija "Bljesak" počela je u 5,30 sati 1. svibnja 1995. i okončana je idući dan popodne. U akciji je sudjelovalo 16.000 branitelja, pripadnika HV-a i MUP-a od kojih su poginula 42 a 162 su ranjena. U akciji je oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija te uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

VINKOVCI - Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobovima dvanaestorice pripadnika vinkovačke Specijalne policije, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu, nedaleko od Vukovara, u Vinkovcima je danas počelo obilježavanje Memorijala dvanaest redarstvenika. Na grobove dvanaestorice vinkovačkih policajaca, ubijenih iz zasjede nakon što su u noći s 1. na 2. svibnja 1991. godine dvojicu njihovih kolega, tijekom redovite ophodnje, u Borovu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi, cvijeće su u mjestima u kojima su pokopani, položili i svijeće zapalili članovi izaslanstava Policijske uprave vukovarsko-srijemske. U Borovu su ubijeni i masakrirani vinkovački redarstvenici Stipan Bošnjak (1956.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968) i Mladen Čatić (1971.), a ranjena su 22 policajca.

OSIJEK - Međunarodni praznik rada 1. svibnja Osječani su tradicionalno obilježili na lijevoj obali Drave gdje se, po kišovitom vremenu, okupio znatno manji broj građana, nego ranijih godina. Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Sindikat poljoprivrede (PPDIV) te Osječko-baranjska županija i grad Osijek organizirali su podjelu više od 2000 porcija graha s kobasicom. Predsjednik Sindikata PPDIV-a Josip Pavić kazao je kako hrvatskim radnicima nije lako danas, a neće im biti lako ni sutra, jer kriza još uvijek traje. Položaj radnika u hrvatskom društvu ovisit će o tome kako će se sindikati boriti za njihova prava, promjene u zakonu o radu te kolektivnim ugovorima i pravilnicima o radu, ocijenio je Pavić. Potpredsjednik SSSH-a Ivan Tomac rekao je kako u Hrvatskoj prosječno ima od 18 do 25 tisuća radnika koji rade, a ne primaju plaću, a prošle je godine bilo između 70 i 110 tisuća radnika kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose.

SPLIT - U požaru koji je jučer buknuo u Slatinama na Čiovu izgorjela je borova šuma, doznaje se danas u policiji. Vatra je buknula u subotu u 13,30 sati u mjestu Slatine, u Trogirskoj ulici. Vatrogasci lokalnog DVD- a, kojima je u pomoć pristigao i protupožarni helikopter Hrvatske vojske, požar su ugasili tek u 19,15 sati. Očevidom je utvrđeno da je nepoznati počinitelj spaljivao suhe grane kada mu je vatra u jednom trenutku izmakla kontroli. Opožareno je oko hektra suhe trave i niskog raslinja, a nagorjelo je deset stabala maslina i 70 stabala borove šume. Šteta će se utvrditi naknadno.

ŠIBENIK - U prometnoj nesreći koja se jutros oko 4,30 sati dogodila pored mjesta Ražine nedaleko od Šibenika poginula je jedna osoba, dok je druga teško ozlijeđena, izvijestila je PU šibensko-kninska. Iako je očevid još uvijek u tijeku, neslužbeno se doznajemo kako su u trenutku nesreće u automobilu marke Opel bila dvojica 19-godišnjaka. Navodno su se vraćali kući nakon subotnjeg izlaska, te uslijed neprilagođene brzine i skliskog kolnika izletjeli s ceste. Suvozač je poginuo, dok je mladi vozač Opela zbog zadobivenih teških tjelesnih ozljeda prevezen u Opću bolnicu Šibenik, gdje je zadržan na liječenju.

ZADAR - Zadarska Gorska služba spašavanja (GSS) jučer je spasila penjačicu koja je s ozljedom skočnoga zgloba zapela na visini od oko 100 metara na stijeni Anića kuka u kanjonu Velike Paklenice, izvijestio je jutros GSS. Poziv iz Županijskog centra 112 o ozlijeđenoj penjačici u stijeni Anića kuka, dežurni tim zadarskog HGSS-a u Nacionalnom parku Paklenica zaprimio je oko 13,55 sati. Radilo se o troje penjača, od kojih je jedna žena ozlijedila skočni zglob na stijeni Anića kuka na visini od oko 100 metara, na "Akademskom smjeru" dužine 180 metara. Kako zbog ozljede nije bila u stanju nastaviti penjanje, zatražena je pomoć HGSS-a. Članovi HGSS-a uputili su se prema mjestu nezgode i pružili prvu pomoć, nakon čega je uslijedio višesatni transport s mjesta nezgode do podnožja stijene, a zatim po izuzetno zahtjevnom terenu s brojnim odronima kamenja koji su ugrožavali gorske spašavatelje i samu akciju. Prijevoz unesrećene penjačice dodatno je otežavala kiša, koja je stijenu činila kliskom i vrlo opasnom za kretanje. Unesrećena osoba je na parkiralištu kanjona Velike Paklenice predana ekipi Hitne medicinske pomoći na daljnju skrb.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙