FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijski ulagači oprezni, jen pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 6. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, no blago jer su ulagači oprezni zbog povećanja kamata u Kini, a nema drugih vijesti koje bi značajnije pokrenule tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, a blago je pao i južnokorejski Kospi indeks.

U Australiji, Singapuru i Hong Kongu cijene su dionica porasle između 0,1 i 0,5 posto, a u Šangaju oko 1 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,4 posto.

Kao i jučer na europskim tržištima i Wall Streetu, i na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi podržale uspon cijena dionica.

Kineska središnja banka povećala je jučer, četvrti put od listopada prošle godine, ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Agencija Moody's smanjila je, pak, kreditni rejting Portugalu po drugi puta u manje od mjesec dana zbog dužničkih problema, pa je sve izglednije da će i ta članica eurozone, nakon Grčke i Irske, morati zatražiti međunarodnu financijsku pomoć.

Zbog rata u Libiji i nemira na Bliskom istoku, cijene nafte i dalje se kreću oko najviših razina u 30 mjeseci.

Nakon jučerašnjeg osjetnog rasta, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku oslabila 0,3 posto, na 108,05 dolara po barelu, dok se na Londonskom tržištu kreće oko 121,80 dolara.

Na valutnim je, pak, tržištima japanski jen pod pritiskom jer se očekuje daljnje popuštanje monetarne politike Bank of Japan, čiji su čelnici jutros započeli dvodnevnu sjednicu.

Od potresa i tsunamija 11. ožujka središnja japanska banka ubrizgala je milijarde jena u financijski sustav kako bi potaknula kreditiranje, pa se očekuje da će nastaviti s izuzetno popustljivom monetarnom politikom.

Zbog toga je jen osjetno oslabio, pa je tečaj dolara jutros skočio s jučerašnjih 84,35 na 85,30 jena, najvišu razinu u šest mjeseci.

Cijena eura prema japanskoj valuti skočila je, pak, s jučerašnjih 119,90 na 121,89 jena, najvišu razinu u 11 mjeseci.

Euro je ojačao i u odnosu na američku valutu. Njegov tečaj porastao je s jučerašnjih 1,4200 na 1,4255 dolara, nedaleko najviše razine u pet mjeseci od 1,4268 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙