FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: dobar početak drugog tromjesečja na azijskim burzama

Autor: neba
TOKYO, 1. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, no trguje se oprezno jer se čeka izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno utjecati na tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su burzovni indeksi u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasli između 0,2 i 0,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,3 posto.

Drugo tromjesečje počelo je na azijskim burzama u pozitivnom raspoloženju jer se ulagači nadaju da će burzovni indeksi, potaknuti optimističnim očekivanjima u vezi rasta svjetskog gospodarstva, ojačati i treći kvartal zaredom.

No, trguje se oprezno jer će poslijepodne biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će pokazati jesu li optimistična očekivanja opravdana.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u ožujku u SAD-u broj zaposlenih porastao za otprilike 190.000, te da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na 8,9 posto, najnižoj razini u gotovo dvije godine.

Ulagači su oprezni i zbog daljnjeg rasta cijena nafte, izazvanog žestokim sukobima između pristaša i protivnika režima Moamera Gadafija u Libiji.

Jutros je cijena nafte na burzi u New Yorku porasla daljnjih 30-ak centi, na 107,10 dolara po barelu, novu najvišu razinu u dvije i pol godine. Na Londonskom tržištu cijena 'crnog zlata' kreće se, pak, oko 117,30 dolara.

Na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon novih signala iz američke središnje banke Feda da bi, zbog jačanja inflacije, kamate u SAD-u mogle biti povećane do kraja ove godine, znatno prije nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,3 posto, na 76,07 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 82,85 na 83,70 jena, najvišu razinu u šest tjedana.

I euro je ojačao prema japanskoj valuti, pa je njegova cijena porasla s jučerašnjih 117,10 na 118,40 jena, novu najvišu razinu u 10 mjeseci.

U odnosu, pak, na američku valutu, tečaj eura stabilno se kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,4160 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙